Moja kosa tvoja kosa sa Amrom Džeko u SCC-u

Projekat „Moja kosa tvoja kosa“ jedan je od najhumanijih projekata u BiH i šire. Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ u sklopu ovog projekta izrađuje perike i daje ih na korištenje (potpuno besplatno) djeci koja su privremeno ili trajno pretrpjela gubitak kose. Veliku podršku ovom projektu pružaju dobrovoljni donatori kose koji dodatno ovaj projekat čine još humanijim i još većim, ali i oni donatori koji finansijski podržavaju i omogućavaju njegovo funkcionisanje.

Ambasadorica Udruženja Amra Džeko je svojim primjerom, odnosno donacijom kose, potakla mnoge ljude upravo na isti čin, te je u to ime u znak podrške bila prisutna na akciji šišanja i darivanja kose, koja se održala 09.oktobra u SCC-u.

“Neizmjerno sam sretna što mogu biti dio jednog ovakvog humanog i velikog projekta. Drago mi je što mogu biti glas onih koji ga trebaju, ali i podrška našoj djeci koja se bore sa najvećim iskušenjima. Sa zadovoljstvom dajem svoj doprinos i sretna sam kada vidim koliko smo empatični kao društvo, kako zajednički djelujemo za dobrobit drugih. Hvala svakom djetetu, svakom odraslom čovjeku koji je došao danas i dao svoju podršku”, rekla je Amra Džeko.

Svoju podršku projektu Moja kosa tvoja kosa pružila je i Općina Centar Sarajevo, koja je ujedno i naš partner na ovogodišnjoj akciji. Pomogli su nam da unaprijedimo projekat i poboljšamo njegovu efikasnost automatizacijom cijelog procesa, a koja se ogleda u finansiranju nabavke mašina.

Kroz akciju šišanja i darivanja kose, na kojoj su 263 djeteta i odrasle osobe donirale kosu, uspjeli smo probuditi humanu stranu, odnosno svijest kod ljudi iz BiH, ali i kroz projekat Moja kosa tvoja kosa postali smo prepoznatljivi u regionu i šire.

Do sada smo izradili 57 perika u našoj vlasuljarskoj radionici, izvršili reparaciju 10 perika, iza nas je svakog mjeseca 240 sati rada na perikama. Ono što nas posebno raduje je činjenica da 80% donatora čine djeca starosti do 18 godina, a projekat je podržalo oko 11500 donatora kose. Posebno nas raduje činjenica da u našoj vlasuljarskoj radionici rade mladi koji su preživjeli rak.