Mustafa Hebib u 2022. godini okitio se brojnim medaljama: Ulazim u seniorsku konkurenciju, spreman sam za nove izazove

Mustafa Hebib s uspjehom gradi karijeru vrhunskog sportiste.

U godini iza nas osvojio je veliki broj medalja. U našoj zemlji odavno nema konkurencije, a posljednji uspjeh naš odlični džudista ostvario je osvajanjem bronzane medalju na prestižnom kriterijskom internacionalnom turniru Asia Judo Open u Libanu.

Taj uspjeh Hebib je ostvario u kategoriji do 81 kg i osvojio je nove bodove za predstojeće Olimpijske igre u Parizu.

– Za mene je 2022. godina bila izuzetno uspješna i kao najznačajnije rezultate bih istakao bronzu sa Evropskog kupa u Pragu, zlato na Evropskom kupu u Rumuniji i bronzanu medalju iz Libana sa Azija Opena, kvalifikacijskog turnira za Olimpijske igre u Parizu.

U narednoj godini ulazim u seniorsku konkurenciju i u njoj ću se uz takmičenja intenzivnije fokusirati na fizičke pripreme u kojima se planira razvoj snage, koji do sada nije bio u prioritetima, kao i tehničke pripreme koje će  imati za cilj usavršavanje mojih tehničkih elemenata u borbi. Spreman sam za nove izazove- kaže Mustafa Hebib.

Ističe da džudo kao i svaki drugi sport na vrhunskom nivou zahtijeva mnogo odricanja.

– Radni dan profesionalnog sportiste na vrhunskom nivou je 5-7 sati treninga dnevno. Sistem treninga, trenažni proces, godišnji plan i program takmičenja,  pripreme, sve je podređeno cilju, tu nema opcija – nastavlja naš odlični sportista.

Mustafa je imao ponuda iz inostranstva, ali je ostao vjeran Bosni i Hercegovini.

– Jedna je i jedina Bosna i Hercegovina. Biti sportista u našoj zemlji je sigurno teže u usporedbi sa nekim zemljama, ali mislim da je predstavljanje domovine vrijedno svih tih otežavajućih okolnosti. Imam svoje profesionalne sportske zadatke i obaveze i njih ispunjavam, a  ostalo prepuštam treneru koji ima svoj sistem i plan – dodaje Mustafa.

Najveća podrška u karijeri mu je porodica.

– Moj otac Karim ima velike zasluge za sve moje uspjehe. Da bih bio tu gdje sam sada, on ulaže nevjerovatnu energiju. On najbolje zna sa kakvim i kolikim izazovima se susreće. Ne bih sada o problemima. O tome će se uskoro otac oglasiti. On je taj koji se bori sa svim, a moje je samo da treniram. Oni koji su tu uz nas su i naši prijatelji iz Mostara, Srebrenice, Travnika, Sarajeva, iz cijele Evrope i svijeta. Ministarstvo sporta KS, te kompanije BH Telecom, BATX, ADC i BH Pošta pružaju nam podršku za sportske uspjehe. Drago mi je kad vidim koliko se mojim uspjesima raduju naši ljudi u domovini i inostranstvu. Osjetim i veliku podršku javnosti. Na kraju se želim zahvaliti medijima što prate moj rad – kaže Hebib.