Na “13. Dane BHAAAS-a u BiH” dolazi ugledni američki profesor za održivi razvoj James Morton Turner

Nadolazeće desetljeće ključno je vrijeme za budućnost klime

Specijalni gost predavač naučne konferencije „13. Dani BHAAAS-a u BiH“, koja se održava od 23. do 27. juna u Sarajevu, biće James Morton Turner, američki profesor studija zaštite okoliša, te ugledni historičar održivosti i nauke okoliša.

Turner je pohađao najuglednije univerzitete u SAD i svijetu pa je tako osnovne studije završio na Univerzitetu Washington i Lee, master studij na Univerzitetu Brown, te doktorski studij na Univerzitetu Princeton.

James Morton Turner u Sarajevu će 23. juna održati veliko predavanje o održivosti i održivom razvoju, a u vezi toga smo razgovarali sa ovim uglednim naučnikom. 

američki profesor za održivi razvoj James Morton Turner

Vaše predavanje na ovogodišnjim „13. Danima BHAAAS-a u BiH“ bit će održano u disciplini održivog razvoja. Koje su najvažnije poruke koje želite prenijeti bh. društvu, naučnoj sferi, političarima i mladim ljudima?

– Čast mi je biti dio „13. Dana BHAAAS-a“. Govorit ću o hitnosti unaprjeđenja tranzicije čiste energije. Nadolazeće desetljeće ključno je vrijeme za budućnost klime. Moja poruka je da, iako ovo pitanje predstavlja hitnu prijetnju, ono također predstavlja ogromnu priliku za poboljšanje javnog zdravlja, promicanje energetske demokracije i jačanje energetske neovisnosti.

Održivi razvoj u Bosni i Hercegovini još uvijek nije na zavidnoj razini. Koji su ključni faktori koji bi mogli poboljšati situaciju u Bosni i Hercegovini po ovom pitanju?

– Mislim da je najvažnije podizanje svijesti i obrazovanje studenata, političara i društva. Ovo nije samo znanstveno, već društveno pitanje. Ključna je poruka o načinima na koje obrazovanje, privatna ulaganja i potporne vladine politike mogu ubrzati prijelaz na budućnost čiste energije. Ono što se prije dva desetljeća u Sjedinjenim Američkim Državama činilo nemogućim – uglavnom postupno ukidanje fosilnih goriva – sada je stvarnost. To bi mogao biti slučaj i za Bosnu i Hercegovinu.

Kada je u pitanju američki razvojni put i politika održivog razvoja, možemo li povući paralele, odnosno primjer koji je primjenjiv na bh. društvo?

– Općenito, SAD čeka puno posla na poticanju održivosti i demokratskog društva. Neke su se države pojavile kao vodeće u ovom segmentu, poput Massachusettsa. Massachusetts je po veličini sličan BiH. Prije dvadeset godina u Massachusettsu je 50% električne energije dolazilo od fosilnih goriva. Danas se ugljen i nafta ne koristi,  a solarna energija je najbrže rastući izvor električne energije u državi. Ova tranzicija rezultat je rada građana, lokalne samouprave i državnih dužnosnika na edukaciji stanovnika, usvajanju inovativnih politika i dostupnosti obnovljive energije. Solarna industrija danas zapošljava 10.000 ljudi u cijeloj državi. BiH može mnogo naučiti od Massachusettsa, a očekujem da i mi možemo puno toga naučiti i od BiH.
Šta očekujete u Sarajevu?
– Želio sam posjetiti Sarajevo otkad sam ga vidio na TV-u za vrijeme Olimpijskih igara 1984. Ljepota grada i planina zaokupila je moju maštu. Posebno sam uzbuđen što ću upoznati akademike i studente koji su zabrinuti za pitanja okoliša i koji zamišljaju održiviju budućnost BiH.

O BHAAAS-u:

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) je neprofitna i nepolitička američka organizacija koja okuplja visoko etablirane stručnjake s najuglednijih američkih obrazovnih institucija i kompanija, a koja broji oko 230 redovnih, dopisnih ili počasnih članova. Ovo je međunarodna afirmirana institucija, čija je misija širenje i razvoj nauke i umjetnosti, slobodno dijeljenje ideja među bh. dijasporom, te povezivanje I saradnja sa bh. naučnicima I umjetnicima u svrhu izgradnje mostova sa domovinom. BHAAAS je, osnovana je 2007. godine u Sjevernoj Americi čiji su članovi istaknuti doktori nauka i istraživači, profesionalci u različitim oblastima i umjetnici bh. porijekla koji žive, uglavnom, u Sjevernoj Americi (Kanadi i SAD), ali i u Zapadnoj Evropi. Prema članstvu, BHAAAS i aktivnostima, jedna od najvećih i najznačajnijih organizacija akademske dijaspore Bosne i Hercegovine.