Najava 3. Internacionalnog i interdisciplinarnog kongresa dečije i adolescentne psihoterapije “THINK ABOUT YOUth”

0
39

Približava se 3. internacionalni i interdisciplinarni kongres dečije i adolescentne psihoterapije, koji će okupiti vodeće stručnjake iz različitih disciplina uključenih u mentalno zdravlje i dobrobit djece, mladih i obitelji.

Među istaknutim govornicima naći će se i dr. Karen Hillman Fried, terapeutkinja za brak i obitelj, koja dolazi iz Kalifornije kao predsjednica Fondacije Violet Oaklander. O nadolazećem kongresu THINK ABOUT YOUth, dr. Fried dijeli svoje oduševljenje i zahvalnost: „Hvala divnim stručnjacima iz BHIDAPA-e na organizaciji ovog kongresa posvećenog podizanju svijesti, dijeljenju znanja i poticanju suradnje među pojedincima i organizacijama koje se zalažu za poboljšanje dobrobiti djece. Čast mi je biti dio kongresa i radujem se dolasku u Sarajevo u oktobru.” Dr. Hillman Fried također naglašava važnost dječjeg razvoja i spontanosti u učenju: „Djeca već znaju kako rasti, kako se razvijati, kako učiti, kako se širiti i otkrivati, kako osjećati, smijati se i plakati te ljutiti. Ona već znaju kako voljeti i biti radosna, kako živjeti život punim plućima, raditi i biti snažna i puna energije. Sva djeca znaju te stvari – i također i dijete u nama. Sve što im – i nama – treba je prilika,” citira Violet Oaklander, čije ideje i metode dr. Fried promovira i primjenjuje.

Prof. dr. Mila Garner Vukov, ugledna psihijatrica s bogatim međunarodnim iskustvom, članica Kraljevskog australijskog i novozelandskog koledža psihijatara te međunarodno certificiran sistemski porodični i grupni psihoterapeut, naglašava značaj predstojećeg 3. internacionalnog i interdisciplinarnog kongresa dječije i adolescentne psihoterapije u savremenom razumijevanju i tretmanu mentalnih bolesti kod mladih. „Problemi poput niskog samopoštovanja, demoralizacije i interpersonalnih izazova su sve češći kod današnje dece i adolescenata. Važnost razumevanja bioloških, kognitivnih, socijalnih, ekonomskih i kulturoloških faktora u razvoju ovih stanja je neizmerna,” rekla je prof. dr. Garner Vukov. Ona također naglašava važnost epigenetike i ulogu porodičnog i socijalnog miljea u povećanju rezilijentnosti kod mladih.

Kongres će okupiti stručnjake iz različitih oblasti, predstavnike organizacija i mlade, ističući time svoju multidisciplinarnost i sveobuhvatni pristup u adresiranju problema.

Prof. dr. Mila Garner Vukov ukazuje na važnost prepoznavanja intergeneracijske traume kao ključnog faktora u razvoju psihijatrijskih problema kod djece i adolescenata. „Intergeneracijska trauma — proces prenošenja traume od predaka na sledeće generacije, koja može obuhvatiti i do pet generacija — često je povezana s ličnim i porodičnim traumama poput samoubistava, zatvorskih kazni i nasilnih smrti, ali i sa širim sociokulturološkim traumama poput ratova, političkih progona i migracija. Ove skrivene tajne se manifestuju kroz simptome koji su često neobjašnjivi, kao što su ljutnja, konfuzija i osećaj krivice kod budućih generacija,” objašnjava prof. dr. Garner Vukov. Također dodaje da je razumijevanje dinamike intergeneracijske traume ključno u psihoterapijskom i psihijatrijskom pristupu, kako tokom dijagnostičkog, tako i tokom terapijskog procesa. „Razumevanje ‘Korijena agresije i erozije empatije’ može pomoći u prepoznavanju pojava bolesti zavisnosti, porodičnog nasilja i rizika za samoubistvo među mladima. U zemljama sa visokim procentom samoubistava među mladima postoji jasna veza sa intergeneracijskom traumom koja je na sociokulturološkom nivou uzrokovala eroziju empatije, što dovodi do agresije koja se manifestuje kroz porodično i društveno nasilje, vršnjačko nasilje, i širok spektar psihijatrijskih problema uključujući antisocijalne poremećaje ličnosti, depresiju, zavisnosti i samoubistva.”  Ova izjava naglašava važnost holističkog pristupa u razumijevanju i tretmanu mentalnih poteškoća i podstiče na dublje istraživanje kako bi se razvili efikasni terapijski pristupi za mlade osobe suočene s kompleksnim psihičkim izazovima.

Dr. sc. Mirela Badurina, osnivačica i direktorica BHIDAPA-e te predsjednica organizacionog i programskog odbora, ističe značaj integrativnog, interdisciplinarnog i intersektoralnog pristupa mentalnom zdravlju i dobrobiti djece i adolescenata. Ona navodi:  „Tradicija naših kongresnih aktivnosti THINK ABOUT YOUth omogućava stručnjacima iz različitih disciplina da razmijene znanja i iskustva, što je ključno za razvoj efikasnih usluga prilagođenih potrebama mladih. Kongresne aktivnosti, također, otvaraju prostor za čuti glas mladih, čija je uloga izuzetno značajna u organizaciji usluga podrške prilagođene potrebama djece i mladih. Usvajanjem ovog pristupa, naša je želja naglasiti kako je aktivno uključivanje mladih ključno za redizajniranje podrške i smanjenje stigme. Bez njihove uključenosti, teško je postići promjene koje odgovaraju stvarnim potrebama i izazovima s kojima se djeca i mladi suočavaju, čineći njihov angažman ne samo vrijednim, već i neophodnim za razvoj učinkovitijeg i integrativnog pristupa u području mentalnog zdravlja djece i mladih. Na primjer, uključivanje mladih u planiranje programa pomaže u identifikaciji specifičnih izazova i kreiranju prilagođenih intervencija koje promovišu dugotrajnu dobrobit.”

Kongres privlači veliko interesovanje i održat će se u Sarajevu od 3. – 6. oktobra. Ovaj događaj pruža izvanrednu priliku stručnjacima iz različitih disciplina da razmijene znanja i iskustva, te da zajednički doprinesu unapređenju praksi u području zaštite mentalnog zdravlja i dobrobiti  djece i adolescenata. Za više informacija o kongresu, posjetite službenu web stranicu: congress.bhidapa.ba