Nova eko akcija: Ronioci iz rijeke nadomak Sarajeva izvadili 250 kg otpada

0
150

Proteklog vikenda u Sarajevu je održana “Eko akcija Miljacka 2022” u kojoj je učestvovalo skoro 30 ronilaca, a tom prilikom prikupljeno je 75 vreća otpada, teških oko 250 kilograma.

Akciju čišćenja organizovao je Ronilački klub Bosna, a ronioci ovog kluba očistili su dio Mokranjske Miljacke, od Pala, na potezu od oko 200 do 300 metara.

“S obzirom na to da smo ranije bili u inspekciji, znali smo šta nas čeka. Situacija je bila jako loša, bilo je zaista mnogo otpada bačenog u rijeku, a u tri sata rada uspjeli smo da prikupimo zaista veliku količinu otpada. Najviše je bilo plastike, a po završetku akcije komunalna služba odnijela je prikupljeni otpad”, kazao je Hrvoje Gavrančić, predsjednik Ronilačkog kluba Bosna, koji je dodao i kako ih nije spriječila ni kiša koja je povremeno padala.

Ovo je tek prva u nizu akcija Ronilačkog kluba Bosna uz pokroviteljstvo kompanije Molson Coors i Ožujskog piva, koji su i ove godine odlučili podržati aktivnosti čišćenja prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine u okviru kampanje „Čuvaj, pazi, ne bacaj!”.

Naime, cilj ove društveno odgovorne i motivirajuće kampanje je uklanjanje otpada iz prirode, ali i dizanje svijesti o tome koliko je važno da su nam rijeke, jezera i planine čisti, te pokazati kako neodgovoran odnos prema prirodi može naškoditi i nama samima.

Akcija čišćenja se nastavlja i narednog vikenda kada će biti organizovano čišćenje Boračkog jezera.