Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga

Udruženje Proslavi Oporavak se i ove godine pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga, organizovanjem Okruglog stola pod nazivom „STIGMA među nama.“

Cilj okruglog stola je da se potakne dijalog vezano za stigmu među profesionalcima na polju zloupotrebe droga i identificiraju najčešće barijere na koje nailaze osobe u započinjanju procesa oporavka i/ili u procesu resocijalizacije i reintegracije u društvo. Kroz razmjenu iskustava iz prakse želimo dodatno istaknuti uticaj koji stigmatizacija ima na marginalizaciju i socijalno isključivanje osoba ovisnih o drogama i osoba u oporavku od ovisnosti. Okrugli stol će se održati u ponedjeljak 27.6.2022. godine u prostorijama Hotela Courtyard by Marriott, na adresi Skenderija broj 1, sala Bolero (osmi sprat) sa početkom u 13h.

Ovaj značajan događaj će otvoriti gospodin Dragan Vukadin, šef Odsjeka za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga, Ministarstva sigurnosti BiH.

O svojim dugogodišnjim iskustvima iz prakse, pored predsjednika Udruženja Proslavi Oporavak, Borislava Goića,  govorit će:

1.    Rasema Okić, direktorica Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo

2.    Verica Pandžić, inspektorica krim. policije, PU Istočno Sarajevo

3.    Đana Lončarica, psiholog i psihoterapeut, Kontakt Homini

4.    Elmedin Muratbegović, kriminolog, Fakultet za kriminalistiku,

       kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu

5.    S. Amata Anđelić, koordinatorica Centra Marjanovac

Zaključci koji proizađu iz diskusije poslužit će kao smjernice za daljnji rad usmjeren ka smanjenju marginalizacije i socijalnog isključivanja osoba ovisnih o psihoaktivnim supstancama i njihovih porodica, kao i osoba u oporavku.