Održana press konferencija i prvi radni sastanak u okviru projekta “SVIJET MOGUĆNOSTI/ENABLED THEATRE”

U Sarajevu je u srijedu 31. avgusta, održan prvi radni sastanak partnera na projektu „SVIJET MOGUĆNOSTI/ENABLED THEATRE“ kofinansiranog od strane Evropske unije – program Kreativna Evropa.  Partneri na projektu su pored vodećeg partnera „East West Centar“ iz Sarajeva i JU „Grad teatar“ Budva – Crna Gora, Srpsko narodno pozorište Novi Sad – Srbija, Plesni centar „Tala“ Zagreb – Hrvatska. Ono što treba istaći je da su navedene organizacije i institucije proteklih godina međusobno sarađivale na različitim umjetničkim projektima dok je ovo prvi regionalni projekat koji je okupio pomenute partnere iz BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Na press konferenciji je predstavljena ideja projekta i partneri na projektu. Učesnicima konferencije su, između ostalog, predstavljeni ciljevi projekta, pitanja vezana za menadžment i koordinaciju i definisani su rokovi za implementaciju određenih aktivnosti. Potpisivanjem partnerskog sporazuma od strane predstavnika institucija učesnika projekta i uspostavljanjem upravnog odbora koji će rukovoditi projektom, zvanično je otpočela prva faza implementacije „Svijeta mogućnosti“.

„SVIJET MOGUĆNOSTI / ENABLED THEATRE“ je prvi regionalni umjetnički projekat koji će kroz dvosmjernu razmjenu, uključiti umjetnike, eksperte i osobe sa poteškoćama u razvoju kao i njihove porodice. Svojevrsno istraživanje kroz određene forme planiranih radionica, koje će se održavati u partnerskim zemljama, rezultiraće umetničkim dijelom – predstavom koja će se igrati u sve četiri zemlje.

Cilj projekta je da publiku kroz umjetnički izraz upoznamo i približimo im  svijet osoba sa poteškoćama u razvoju i učinimo ih više vidljivim u današnjem vremenu gdje je imperativ biti savršeno zdrav, lijep i uspješan, dok je stvarnost mnogo kompleksnija.

„ Potrebno je da se osvijesti društvo jer u ovom momentu ta svijest kod nas nije dovoljno razvijena jer živimo u svijetu Instagrama i fotošopa i nečega što ja zovem fašizam zdravlja, u koje svi žele da budu fantastični, dok je stvarni svijet mnogo kompleksniji i u tom kompleksnom svijetu postoje ljudi koji imaju drugačiji tretman u društvu“ navodi Haris Pašović, predsjednik Upravnog odbora projekta, reditelj i direktor „East – West“ Centra Sarajevo.