Počeo projekat Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo

0
167

U Muzeju književnosti i savremene umjetnosti Bosne i Hercegovine održan je prvi sastanak Platforme o suradnji i uvezivanju ključnih strana i dionika. Upriličeno je potpisivanje memoranduma o razumijevanju od strane jedne od devet općina, Općina Trnovo, direktorice Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „RAD“ i šefice ureda People in Need Bosna i Hercegovina. Predstavnici ostalih općina će potpisati memorandume naknadno.

Memorandumom se potvrđuje riješenost i volja strana potpisnica da sprovedu i koordiniraju sve neophodne aktivnosti u vezi sa sprovođenjem projekta, adekvatno zbrinjavanje prikupljenog otpada na području svih općina u Kantonu, učešće na ključnim aktivnostima i razvojima kao i uključivanje pitanja upravljanja otpadom u strateške i razvojne procese i planiranja na nivou općina.

Sastanak je zaključen prezentacijom o napretku projekta i najavom ključnih razvoja u 2022. godini. Ključni zaključci za dalji razvoj projekta se odnose na imenovanje i redovno prisustvo ključnih tačaka kontakta ispred institucija-organizacija-kompanija; podrška KJKP RAD u upravljanju otpadom primjenom dodatnih znanja i dobrih praksi Republike Češke i upotrebom novo-donirane opreme (poboljšana infrastruktura); edukacija i praćenje građanstva u pravilnom odlaganju otpada i upotrebi kontejenera-zvona/kompostera/kanti; i prioritiziranje (efikasno upravljanje otpadom) i dalja ulaganja/strateški razvoji od strane općina.

Svečanosti su prisustvoali  predstavnici-ce Ambasade Republike Češke, pomoćnik načelnika Općine Trnovo, predstavnici općine Novo Sarajevo, Uprave i tehničko osoblje ispred partnera KJKP „RAD“, Fonda za zaštitu okoliša, Dekonta BiH, EkoPak i Zeos te članovi tima People in Need u Bosni i Hercegovini (PIN BiH).

Potvrđuje se i namjera ulaganja Vlade Republike Češke/Češke razvojne agencije uz kofinansiranje People in Need BiH od 2.6 miliona konvertibilnih maraka za implementaciju projekta, s ciljem poboljšanja upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo.

Štěpán Šantrůček, konzul i rukovodilac Odjela za razvojnu saradnju Ambasade Češke Republike,istakao je da Češka Republika ima stateški interes ulaganja i razvoja za zaštitu okoliša. Naglasio je da su imali prethodne inicijative koje su sprovodili sa Ekopak kompanijom i da mu je jako drago što može biti dio ovakvog projekta.

Sanja Lepić, People in Need u Bosni i Hercegovini je navela da će u okviru projekta biti postavljena infrastruktura – 275 zelenih otoka gdje će biti postavljeni kontejneri za odvojeno prikupljanje otpadom. Navela je da će zeleni otoci biti unaprijeđeni, te će na tim mjestima biti postavljeni zeleni, plavi i žuti kontejneri za odlaganje plastike/metala, papira i stakla.

– Za sada u Kantonu Sarajevo imaju sporadično uspostavljeni zeleni otoci, ali to nije zaživjelo. Zbog toga ćemo kroz navedeni projekat imati uspostavu nove infrastrukture, medijsku kampanju i radit ćemo na osnaživanju KJKP “RAD” kako bi oni usvojili te moderne prakse prilikom odlaganja otpada – pojasnila je Lepić.

– To podrazumijeva da će u Kantonu Sarajevo biti postavljeno 1.000 kontejnera za selektivno odlaganje otpada. Također, bit će nabavljeno 5.000 kanti, kao i 2.000 kompostera – rekla je direktorica KJKP “RAD” Vera Arnautović. Dodala je da će u Kantonu Sarajevo biti izgrađeno i jedno reciklažno dvorište, gdje će građani moći odlagati reciklažne sirovine, električni i elektronički otpad, rashladne uređaje, kabasti otpad, tekstil i drugo.