Poznati Bosanci i Hercegovci okupili se u Njemačkoj: Željko Komšić, Vahid Halilhodžić, Semir Osmanagić pohvalili specijalitete Belmina Čostovića

Bosanci i Hercegovci, gdje god živjeli širom svijeta, teško mogu zamisliti proslave praznika, fešte, rođendane, vjenčanja bez naših domaćih specijaliteta.

Tako je bilo sinoć i u Štuttgartu, gdje se na jednom mjestu okupilo nekoliko stotina Bosanaca i Hercegovaca. Među njima su bili član Predsjedništva BiH Željko Komšić, istaknuti fudbalski stručnjak Vahid Halilhodžić, članica Bundestaga Jasmina Hostert, bosanski naučnik i istraživač Semir Osmanagić, ambasadorica Jadranka Winbow Negodić, generalni konzul BiH u Stuttgartu Began Muhić, uspješna doktorica Adisa Kuršumović, Elvir Švrakić…

Glavni “krivac” što su se oni zajedno družili je Osman Džiho i njegova emisija “U tuđoj avliji”, koja donosi priče o uspješnim Bosancima i Hercegovcima koji širom svijeta predstavljaju našu zemlju u najboljem svjetlu. Cilj ove emisije, koja se već 12 godina emitira na televiziji Hayat, je povezivanje uspješnih ljudi u svijetu s mogućnosti investiranja u Bosnu i Hercegovinu.

Naravno, ni ova proslava nije mogla proći bez ćevapa, sudžukica, pljeskavica, teletine ispod sača i drugih bosanskih specijaliteta, a za ketering je bio zadužen poznati Tešnjak Belmin Čostović.

On je vlasnik malog restorana „Traditionelle Balkankuche by Belmin“ u Ehingenu kod Ulma, u kojem se poslužuju isključivo jela iz naše nadaleko poznate kuhinje.

– Hvala Osmanu Džihi što je na jednom mjestu okupio najistaknutije ličnosti iz političnog, kulturnog i sportskog života iz Njemačke, Švicarske… Čast mi je bila raditi ketering za njih, a posebno je gastronomu drago kada svi oni pohvale specijalitete koje je pripremio. Svi su se oduševili ćevapčićima koji su najbolji u Njemačkoj. Bilo je ovo jedno lijepo bosansko druženje uz bosansku kuhinju i sigurno da će se o njemu dugo vremena pričati – kaže Belmin Čostović, koji je sretan što je imao priliku upoznati našeg fudbalskog stručnjaka Vahida Halilhodžića.