Preventivnim pregledima kod 89 učenika u ZDK otkriveni problemi sa sluhom

0
120

Početkom marta svake godine se obilježava Svjetski dan uha i sluha s ciljem podizanja svijesti i promoviranja aktivnosti koje doprinose prevenciji gubitka sluha i unapređenju zdravlja uha.

Ove godine su Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i njegova Služba za školsku higijenu nastojali potaknuti škole u Zeničko-dobojskom kantonu da, na njima prihvatljiv način uz ideje  učenika, obilježe Svjetski dan uha i sluha, da svoje aktivnosti objave na  Facebook stranici škole i na taj način zajednički doprinesu podizanju  svijesti o važnosti očuvanja sluha kao i značaju obavljanja preventivnih pregleda s ciljem ranog prepoznavanja i liječenja bolesti uha i sluha.

Veliki broj škola je na  svojstven način kroz dramske, literarne i druge sekcije obilježio ovaj svjetski značajan datum koristeći se jedinstvenim sloganima “Drugačiji ste, ali jednako važni”, “ Djeluj sad, oslušni budućnost”, “Sluh za sve”, “Slušanje za život”, “Vi niste sami” i druge, koristeći se znakovnim jezikom, fotografijama i video prezentacijama pokazali jasan stav o važnosti očuvanja sluha tokom života i školovanja.

– Obrazovne institucije, nastavno osoblje i učenici su prvi partneri u zdravlju čija je uloga u prevenciji bolesti i unapređenju zdravlja djece nemjerljiva.  Zahvalni smo što je ta uloga prepoznata i ista se uloga odražava u našoj  svakodnevnoj saradnji u cilju  zajedničkog očuvanja zdravlja djece. S ciljem zaštite sluha mladih i djece i ranog otkrivanja oštećenja sluha, Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica svake godine provodi skrining program za rano otkrivanje poremećaja sluha kod učenika osnovnih i srednjih škola u ZDK, ističu u INZ.

Tako je u toku prošle, 2021. godine u okviru skrininga sluha pregledano je 4.339 učenika drugih razreda u 101 centralnoj i 166 područnih osnovnih škola na području ZDK. Od tog broja, kod 51 učenika utvrđen je problem sa sluhom.

Iste godine, među učenicima osmih razreda sluh je pregledan kod 3.120 učenika u 68 centralnih i 18 područnih osnovnih škola. Od tog broja, kod 38 učenika utvrđen je problem sa sluhom.

Godinu ranije, u 2020. godini  skrining pregledu je prisustvovalo 2.351 učenika, od kojih je 55 dobilo preporuku za dodatni pregled, dok je u 2019. godini  skrining pregledu je prisustvovalo 6.989 učenika, od kojih je 155 dobilo preporuku za dodatni specijalistički pregled.

Od uspostavljanja skrining pregleda za rano otkrivanje poremećaja sluha 2013. godine, pa do kraja 2021. godine, skrining pregledom je obuhvaćeno 31.684 učenika, od čega je 681 dobio preporuku za dodatni pregled.

– Svi učenici kod kojih je uočeno odstupanje od uobičajenih vrijednosti upućeni su na dalju dijagnostičku obradu u primarnu zdravstvenu zaštitu. Kod djece je teže uočiti oštećenje sluha nego kod odraslih osoba i to je jedan od razloga zašto je važno da svako dijete bude dio skrining pregleda ukoliko se isti provodi u školi ili generaciji kojoj dijete pripada, kažu u Institutu.

Način na koji su osnovne škole  obilježile Svjetski dan uha i sluha, angažman  u vezi sa ovom temom, daje  zajednički doprinos na podizanju svijesti o značaju zaštite zdravlja uha i sluha, navode u INZ. Na ovaj način podstičemo djecu na redovne preventivne preglede koje provodi Služba za školsku higijenu, a roditelje informiramo o njihovoj važnosti.

INZ