Otvorena izložba “Zajedno” povodom 8. marta

Izložba „Zajedno“ autorica Dragane Seferović Pilović i Arme Tanović Branković otvorena je večeras u  Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine. Nije slučajno da je izložba otvorena baš na Dan žena, jer ovaj datum za autorice ima poseban značaj.

  • Kada razmišljam o 8. martu razmišljam o svim onim ženama koje ga dočekuju u Sigurnoj kući vrlo često izložene nasilju od onih koje najviše vole, mislim o djevojčicama koje odrastaju u institucijama bez roditeljske  ljubavi i podrške. Također, razmišljam i o pripadnicama marginaliziranih društvenih skupina kao što je romska populacija koje su često izložene maloljetničkim brakovima, prosjačenju i oduzimanje djece. Na ovaj dan mislim i o ženama koje su nedovoljno pokrivene ili previše pokrivene, razmišljam i o umjetnicama jer je biti umjetnica na Balkanu mnogo je teško. I sve ovo što sam nabrojala Dragana je preživjela – kazala je Tanović Branković.

Dragana Seferović-Pila, odrastajući u SOS Dječijem selu BiH, pohađala je školu glume koju je vodila Arma Tanović-Branković, i od tada traje prijateljstvo dviju umjetnica. Dragana se, osim života bez roditelja, hrabro suočila i suočava sa mnoštvom prepreka, trauma i stigmatizacijom. Dragana je Romkinja, i iako ima disleksiju, završila je dvije srednje škole, Fakultet tjelesnog odgoja, radila je radi kao baletni pedagog i trenerica različitih borilačkih vještina i skijanja. Ona je i majka tri predivna dječaka. U životu su suočavala sa nasiljem koje je prijavila i suprotstavila mu se.  U najtežim trenucima, uz Arminu podršku, Dragana je počela slikati i logičan slijed je bio da na svoju prvu izložbu kao gošću pozove upravo Armu.

  • Moja ljubav prema umjetnosti, plesu i sportu vodila me je prema bojama i četkicama uz pomoć kojih je večeras nastala ova magija. Iako je moje djetinjstvo bilo ispunjeno manje lijepim i ružnim događajima oni istinski lijepi su večeras sjedinjeni ovdje uz moje prijatelje – kazala je Seferović-Pilav te se zahvalila i svom najstarije sinu Eminu čije tri slike su također izložene.

Izložbu je otvorila Šejla Šehabović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, koji je umjetnice podržao organizacijom i ustupanjem galerije.

  • Prirodno je ljudskome biću da želi pružiti jednaku šansu drugim ljudskim bićima koji nemaju resurse i kojima nije data podrška od prvoga dana njihovog života. Izložba „Zajedno“ pokazuje da mi, koje smo povlaštene, moramo podsijeliti resurse sa drugim ženama, pokazati im da nisu same. Ne radeći to propustili bismo veliki talenat i potencijal nekih žena kojima ovo društvo nije dodijelilo počasno mjesto – naglasila je  Šehabović.

Otvorenju izložbe prisustvovao je i Samir Avdić, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Izložba je prodajnog karaktera, a sredstva od prodaje Draganinih slika idu za njene potrebe dok će sredstva od prodaje slika Arme Tanović Branković biti donirana Sigurnoj kući u Sarajevu. Izložba je otvorena do 15. marta 2022. godine od 10 do 19 sati, svaki dan sati osim nedjelje.