Priča o Adellini

0
188

Novu poduzetnu priču donosimo vam iz Travnika. Adela Dobrić po zvanju je magistrica odgojnih nauka, ali mnogo vremena provodi za šivačom mašinom i stvara lijepo djetinjstvo. Ovo je priča o Adeli i nastanku lutke Adellina.

Kada bi me neko pitao da opišem sebe u jednoj riječi, ja bih rekla da je to kreativnost. I ponosna sam na to kada znam da je kreativnost najviši nivo postignuća u svim područjima razvoja jedne ličnosti i najviši nivo mišljena.

Kad sam na poslu, radim, mislim i ponašam se kao odgajateljica. Međutim, završetkom radnog vremena sve to nastavljam, pa dalje radim, mislim i ponašam se kao odgajateljica. Evo i kako: Sređujući svoja zapažanja kako se djeca danas igraju i za kojim igračkama posežu, šta ih zabavlja, potiče na aktivnost i koje igračke im pomažu da razviju kod sebe poželjne ljudske osobine smatrala sam da je lutka jedina igračka koja ima sve to u sebi. Počela sam i od činjenice da je lutka najstarija igračka u ljudskoj civilizaciji.

Lutka je značajna za dječiji razvoj jer povezuje maštu, percepciju svijeta koji okružuje dijete, spoznaju, razumijevanje, pokret, govor (verbalni i neverbalni). Igrajući se sa lutkom dijete iskazuje svoje mišljenje, stavove, strahove, želje, htijenja, empatiju, privrženost… Odrasli su odgovorni za izbor igračaka u ranom djetinjstvu i to nikada ne smiju zaboraviti da su upravo oni koji potiču stvaranje vrijednosti kod male djece.

I tako je prije šest godina nastala lutka Adellina, zvanično prva lutka u Bosni i Hercegovini koja uživa status zaštite dizajna BAD16673 i imena (žiga) BAZ1619518 u Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine. Adellina je visoka jedan metar, teška oko 700 grama i napravljena je od tkanine. Sastoji se od 50 dijelova spojenih rukom i nitima moje ljubavi prema djeci, predškolskoj djeci, odgoju i obrazovanju i poslu koji obavljam u JU Obdanište Travnik u Travniku. Proces izrade počinje krojenjem svih dijelova, šivanjem, spajanjem i lijepljenjem, a završava fotografisanjem. Mnogo je lutki nastalo u mom domu koji se pretvara u radionicu svakodnevno. Svaka je posebna i ima individualni karakter koji privlači pogled posmatrača.

Danas je lutka Adellina našla svoje mjesto u srcima mnogih djevojčica i dječaka (za njih sam pripremila lutka Adellina – lutku muškog spola) koje žive širom svijeta.

Adela  Dobrić