Prikupljeno 940.745 KM u humanitarnoj kampanji BHRT i Pomozi.ba za pomoć Turskoj i Siriji nakon zemljotresa 

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine – BHRT i Udruženje Pomozi.ba organizirali su u martu humanitarnu kampanju “Pomozi i pozovi 17006” za pomoć nastradalima u Turskoj i Siriji tokom koje je prikupljeno 940.745 KM. Od ukupnog iznosa, 192.020 KM je prikupljeno telefonskim pozivima na humanitarni broj 17006, dok je 748.725 KM prikupljeno putem uplata pojedinaca, kompanija i institucija na račun Udruženja Pomozi.ba, saopćeno je na press konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati kampanje.

 “Zadovoljstvo je danas predstaviti rezultate Teletona, akcije koju smo radili sa ciljem prikupljanja pomoći  za žrtve katastrofalnih zemljotresa u Turskoj i Siriji. Znali smo da ovakve akcije obično dobiju na podršku  šire društvene zajednice , ali nismo  ni u nekim najoptimističnijim predviđanjima očekivali da će rezultati biti ovakvi. Uspjeli smo zahvaljujući otvorenim telefonima, emisiji koju smo napravili, kampanji koja je trajala skoro mjesec dana i partnerima iz Pomozi.ba  i naravno velikom broju donacija sakupiti više od 900.000”, kazao je Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT.

Maja Arslanagić Hrbat, PR Udruženja Pomozi.ba je istaknula kako je kampanja posebno bila važna jer je provedena u trenutku kada je malo počelo opadati interesovanje za pomoć Turskoj i Siriji u određenom periodu nakon zemljotresa, ali se zajedničkim trudom uspjelo ponovo animirati ljude i rezultat je da su prikupljena značajna sredstva.

“Ovo je prevazišlo naša očekivanja. Iznos za pomoć ljudima u Turskoj i Siriji je značajan. Do sada smo poslali oko stotinu šlepera pomoći u Tursku i Siriju,  radi se o pomoći koja se koordinirano šalje u saradnji sa humanitarnim organizacijama koje su na terenu u tim zemljama. Nabavili smo oko dvadesetak stambenih kontejnera i počeli smo praviti stambene jedinice u Siriji što je vrlo značajno. Na to ćemo se fokusirati i u narednom periodu. Sva ova finansijska sredstva koja nam pristignu i koja su pristigla koristićemo u skladu sa uputama organizacija koje su na terenu u Turskoj i Siriji, kazala je Arslanagić.

Benjamin Butković, urednik Specijalnih programa BHT1 govorio je o egzaktnim ciframa koje su prikupljene.

“Još jednom se zahvaljujem građanima i donatorima te timu koji je u kratkom roku pripremio i realizirao projekat. Uspjeli su u kratkom vremenuosigurati prisustvo 130 javnih ličnosti iz Bosne i Hercegovine koje su svojim autoritetom, javljajući se na telefone i učestvujući u Teletonu pomogli u prikupljanju ovog iznosa, kazao je  Butković i zahvalio se partnerima projekta.

Učesnici press konferencije posebno su se zahvalili medijima u Bosni i Hercegovini koji su svojim angažmanom i promocijom dali nemjerljiv doprinos uspješnoj realizaciji humanitarne kampanje za nastradale u zemljotresima u Turskoj i Siriji.