Promocija knjige istoričarke Mr. Naide Kovačević “Vino i vinogradi u srednjovjekovnoj Bosni”

126

Vino i vinogradi u srednjovjekovnoj Bosni” autorice Naide Kovačević obrađuje zanimljivu tematiku iz povijesti srednjovjekovne bosanske države. Šira javnost danas malo zna da je u srednjovjekovnoj Bosni vinogradarstvo bilo rašireno isto, ako ne i više nego u Hercegovini, a ova knjiga to na temelju brojnih dokumenata i povijesnih izvora zorno potvrđuje. Vinova loza i vino u srednjovjekovnom Bosanskom kraljevstvu analizirani su u ovoj knjizi iz aspekata proizvodnje, trgovine, vlasničkih odnosa, društvenog i gospodarskog života, te ondašnjeg vjerskog pristupa vinogradarstvu i vinu.

Kao pokrovitelj knjige, vinarija “Podrum Tolj” prirediće promociju i degustaciju svojih vina.

“Nematerijalna kulturna baština Travnika i okoline”

naučna konferencija

Budući da posljednjih godina u travničkom kraju i BiH različiti običaji, znanja, oblici igre i zabave, zanati i slični oblici poslova koji traže obuku, sve ono što nazivamo nematerijalnom kulturnom baštinom, jedna po jedna nestaju iz prakse i sjećanja, Bosanski kulturni krug i Zavičajni muzej Travnik inicirali su organizaciju Naučne konferencije čiji je osnovni cilj da okupi naučnike i kulturne radnike koji se bave proučavanjem nema­terijalne kulturne baštine, kako bi svojim izlaganjima i pisanim radovima ostaviti trajan trag za buduće generacije, te na taj način doprinijeli očuvanju barem nekih oblika nematerijalne kulturne baštine.

“Na kafi s Esadom Bajtalom”

ciklus predavanja iz kulturne istorije BiH

Sevdalinka

Sevdalinka svojom melopoetskom kvalitetom u estetičkoj argumentaciji i muzičkoj komparaciji dr. Esada Bajtala, inaugurirana je, svečano uvedena i jednakovrijedna srednjovjekovnom gregorijanskom koralu, američkom gospelu, crnačkom jazzu, portugalskom fadu…

„Travnička trilogija“

promocija knjige Božene Volić

Nova zbirka travničke spisateljice Božene Volić sadrži tri književne vrste – priče, pjesme i dramske tekstove, povezane time što su nastale u Travniku te autoricinim književnim pogledom na Travnik.

“Zaštita i interpretacija graditeljskog i kulturnog naslijeđa”

prezentacija

Iskustva i znanja sticana sudjelovanjem u stručnim skupovima po BiH i Francuskoj, kao i neke vidove svoje djelatne prakse na zaštiti ove vrste naslijeđa u Travniku, prezentiraće Sabina Maslić, arhitektica Zavičajnog muzeja Travnik.