Prvi kongres psihoterapeuta u Bosni i Hercegovini održat će se u Sarajevu

Mentalno zdravlje je nezaobilazan i izuzetno važan dio sveukupnog zdravlja. Svjetska zdravstvena organizacija mentalno zdravlje opisuje kao „stanje u kojem osoba ostvaruje svoje sposobnosti, može se nositi sa stresom svakodnevnog života, raditi produktivno i plodno i pridonositi.”

Za očuvanje mentalnoga zdravlja je važno ulaganje u emocionalnu dobrobit a mentalnog zdravlja nema bez profesionalaca koji rade u toj oblasti. Prepoznajući potrebu promocije psihoterapije kao profesije i unaprjeđenja naučno – istraživačkog rada, Savez psihoterapijskih udruženja u BiH po prvi put okuplja psihoterapeute i psihoterapijska udruženja u BiH i regionu na Prvom kongresu psihoterapeuta u Bosni i Hercegovini koji će se održati od 23. do 26. 3. 2023. godine u hotelu „Hills“ u Sarajevu.

”Vrijeme u kojem živimo je vrlo zahtjevno i izazovno. Svjedočimo velikoj, ubrzanoj globalnoj transformaciji, koja direktno utiče na mentalno zdravlje cjelokupne populacije. Želja nam je doprinijeti sveobuhvatnom razumijevanju trenutka u kome se nalazimo i mi, i naša profesija”, poručuju iz Saveza psihoterapijskih udruženja u BiH.

Psihoterapija sa svijetom promjena glavna je tema kongresa i nudi vrijednu priliku psihoterapeutima i svim zainteresovanim profesionalcima iz područja brige o zdravlju i razvoju pojedinaca, grupa i društva, kako iz Bosne i Hercegovine tako i drugih zemalja, da razmjene ideje i unaprijede svoje prakse.

Do 1. 12. 2022. godine u ponudi su kotizacije sa popustom za rane prijave pa se mjesto na Prvom kongresu psihoterapeuta u Bosni i Hercegovini može osigurati već sada. Više informacija na: https://kongres.spubih.com/kotizacija/.

O Savezu psihoterapijskih udruženja u BiH Cilj Saveza psihoterapijskih udruženja u BiH jeste razvoj i promocija psihoterapije u skladu sa evropskim standardima, kao i osiguranje neophodnih uslova za uspostavljanje zvanja psihoterapeuta i ujednačavanje psihoterapijske prakse. Jedan od primarnih ciljeva Saveza jeste zaštita psihoterapijske djelatnosti u BiH, prvenstveno kako bi se zaštitili klijenti od nestručnih, nekvalifikovanih i samoprozvanih psihoterapeuta.