Federalno ministarstvo prostornog uređenja u sklopu Projekta energijske efikasnosti za BiH (BEEP) organizator edukativno-zabavnih radionica za 450 učenika i učenica

0
147

S ciljem edukacije najmlađih o važnosti energijske efikasnosti, te stvaranju zdravih navika već od djetinjstva, superjunak Beepster posjetio je našu Planetu, tačnije 12 osnovnih škola na području Bosne i Hercegovine. Nakon što je saznao da je Projekat energijske efikasnosti za Bosnu i Hercegovinu (BEEP) nastavio s edukacijama za najmlađe, te svjestan činjenice kako je upravo edukacija mladih umova višestruko korisna investicija znanja i vremena, Beepster se odlučio da osobno razgovara sa djecom i da im ovu temu približi na sebi svojstven način. U svom superodijelu sa svojom superzabavnom i edukativnom opremom sa učenicima petih i šestih razreda razgovarao je o važnosti očuvanja energije i prirode.

„Vrijeme u kojem živimo obilježava zelena tranzicija, želja za očuvanjem kvalitete vode i zraka, energijsku efikasnost i obnovljive izvore energije, recikliranje, te općenito odgovornim korištenjem resursa s ciljem spriječavanja klimatskih promjena. Ukoliko želimo doprinijeti boljoj budućnosti našeg društva, ekološka osvještenost nam treba biti visoko na listi prioriteta, a to se postiže edukacijom. Uvjereni smo da su edukacija i ulaganje u mlade najbolja investicija u bolje sutra.“, istaknula je ovom prilikom Jasmina Katica, šefica odsjeka za energijsku efikasnost u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja FBiH.

Prethodnih nekoliko mjeseci, na Beepster radionicama, 450 učenika i učenica su imali priliku pogledati animirani film o klimatskim promjenama, te naučiti nešto više o Beepomatu, uređaju koji na jednostavan način ilustruje kako neracionalno korištenje energije iz fosilnih goriva dovodi do globalnog zagrijavanja.

Radionice su održane u Varešu, Brezi, Visokom, Maglaju, Jelahu i Zenici, a dio su Projekta energetske efikasnosti za BiH (BEEP), koji uz kreditna zaduženja Svjetske banke implementira Federalno ministarstvo prostornog uređenja.

Jedinstvenim pristupom ovaj superjunak je učenicima poručio da naš jedini dom može biti ljepši, čišći i zeleniji, samo vlastitim zalaganjem, provođenjem mjera energijske efikasnosti u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, u čemu mogu učestvovati i oni najmlađi, koji su budućnost planete.