Rada Krivokapić Radonjić stilista i modni dizajner: Trend u 2024. godini treba da budu odjevni predmeti od ekološki prihvatljivih materijala

Rada Krivokapić Radonjić je stilista i modni dizajner, najpoznatija po kreiranju odjevnog predmeta pod nazivom Kovilm. Redizajnirana kravata i leptir mašna stekle su međunarodno priznanje, kao i njena narodna nošnja Zentivns. Radini dizajni su napravljeni korišćenjem ekološki prihvatljivih materijala i dosledno su najvišeg kvaliteta, sa posebnim naglaskom na eleganciju i klasični dizajn. Nakon što je diplomirala modni dizajn na Ecole de la Chambre Sindicale, u saradnji sa Akademijom likovnih umjetnosti u Beogradu, modna kreatorka i stilistkinja je završila stručnu praksu kod Đorđa Armanija i nastavila da radi na televiziji kao savjetnik za stil. Napisala je i knjigu pod nazivom Odijevanje.

Šta nas očekuje u ovoj godini kada je riječ o trendovima?

Trend u 2024. godini treba da budu odjevni predmeti od ekološki prihvatljivih materijala. 2024. godina biće značajna prekretnica u kojoj pristupamo stilu i njegovom uticaju na planetu. Očekuje se eksponencijalni rast na globalnom tržištu preprodaje, što će pomoći u ublažavanju negativnih efekata brze mode na životnu sredinu. Iako će preprodaja značajno smanjiti modni otpad, uticaj modne industrije ostaje izazov na kojem svi moraju raditi, naročito sljedbenici mode ka održivoj budućnosti.
Podstičite vraćanje istrošene odjeće na reciklažu u cilju smanjenja modnog otpada. Upoznavajući se sa lošim stranama brze mode shvatićete da vam nije potrebno onoliko odjeće koliko kupujete. Kupovina odjeće mora imati granicu.
Trend postoji da bi se zadovoljile potrebe i preferencije kupaca, prateći ciklus od usvajanja do isteka. Opredijelite se za kupovinu bezvremenskih krojeva i odjevnih predmeta u stilu elegancije i klasike, koji su dio kruga u svakom novom trendu, dopunjujući ih modnim detaljima i bojama koji su u trendu.

Koje su boje po vašem mišljenju u 2024. i šta biste posebno istaknuli kada je riječ o obući?

Od aktuelnog u modi za zene u 2024. godinu su neutralne boje, zatim crvena i plava. Ukoliko imate potrebu za prisustvom sve tri primarne boje kombinujte komplementarnu ljubičastu boju sa žutom bojom. Od aktuelnih odjevnih predmeta za 2024. godinu izdvojila bih kožnu suknju, teksas šorts i kardigan. Kada je riječ o obući koja je u trendu 2024. godine, izdvojila bih baletanke. Ukoliko volite isticanje logotipa na odjevnim predmetima imajte na umu da oni skreću pažnju sa kroja, materijala i boja. Nikada ne prihvatajte u odijevanju modna poigravanja i modne iskorake sa odstupanjima boja u prirodi u životinjskom uzorku.

Imate li neki savjet za muškarce budući da se o o njima rijetko govori kada je riječ o modi?

Od aktuelnog u modi za muškarce u 2024. godini bih izdvojila svijetlo plavu košulju i majicu u crnoj boji sa rol kragnom, svileni šal, kozne bijele patike, bez i sive pantalone klasičnog kroja. Muškarci treba da obrate pažnju koje boje spajaju u odjevnoj kombinaciji. Za dobro oblačenje potrebno je da znate koje su modne greške, propusti i koja su modna pravila kojih se treba pridržavati. Usredsredite se na kvalitet. Ukrasna dugmad za manžetne su dokaz stila i elegancije koja se nose na sastancima sa značajnim ljudima, kongresima ili posebnim skupovima. Pokažite da možete samostalno lijepo da se odijevate. Nosite odjeću koja odgovara vašoj građi.

Odlučite se za bezvremensku klasiku i ručno rađeni sako, jer su kvalitet i preciznost izrade nemjerljivi. Opredijelite se za džins, jer se on uklapa u svaku odjevnu kombinaciju. Džins je demokratska odjeca. Uvijek aktuelan i nužan u svačijoj garderobi. Odjevni predmet svih starosnih doba. Nose ga muškarci i žene, bogati i siromašni. Modna industrija ga je napravila najuticajnijim materijalom na svijetu, koji odolijeva vremenu.

Kada biste mogli dati savjet onima koji kupuju veoma skupe komade odjeće, šta bi bila poruka?

Visoka moda je iskustvo kupovine. Da biste svakog zadivili svojim izgledom i lijepo se osjećali u najsmjelijoj odjeći tokom čitave godine, redovno vježbajte i pravilno se hranite.