Recept za uspjeh kompanija tuzlanskog kantona

Da bi bili uspješni trebate biti odgovorni, fleksibilni, neovisni, vjerovati u sebe i prije svega voljeti svoj posao – zaključak je sa jučerašnjeg poslovnog skupa kompanija Tuzlanskog kantona, koji je organizovo Dun & Bradstreet, najveći globalni provajder poslovnih podataka, uz podršku Grada Tuzle i Američke privredne komore u BiH.

Ovo je bila prilika za predstavljanje analitike poslovanja kompanija TK i uspješnih poslovnih priča a dodijeljeni su certifikati bonitetne izvrsnosti najuspješnijim kompanijama ovog kantonauz ugodno popodnevno druženjePrema riječima gradonačelnika Tuzle :“U ovim nestabilnim ekonomskim trenucima za cijeli svijet, potrebno je međusobno podijeliti razmišljanja, razmijeniti iskustva, te donijeti ispravne odluke za budućnost privrede. To je i razlog što se Grad Tuzla odlučio da zajedno sa sa renomiranom američkom firmom Dun & Bradstreet, učestvuje u organizaciji „Poslovnih susreta izvrsnih kompanija tuzlanskog kantona“.

Izvrsno poslovanje kompanija tuzlanskog kantona

Susretu je prisustvovalo 50 top kompanija ovog kantona, uglavnom bonitetno izvrsnih – koje imaju nadprosječnu ocjenu poslovanja. Ove kompanije preuzele su i međunarodno priznatu potvrdu kvaliteta poslovanja – certifikat bonitetne izvrsnosti, koji ih stavlja u ravnopravan položaj sa Evropskim bonitetnio izvrsnim kompanijama, jer se ocjenjuju prema istoj metodologiji: u pitanju su tuzlanske kompanije Omerika, Itineris, Tuzla-Farm, SICON SAS, “RVI – 13. Mart”, JP SKPC “Mejdan”; iz Gradačca Voker i Mlin Nezić, Lukavac Cement i 4K & Royal iz Lukavca te ELIN Motors Bosnia iz Živinica. Najveće priznanja, Platinasti certifikat bonitetne  izvrsnosti ponijeli su Tehnopetrol  i Piemonte iz Tuzle.

“Kada naporan rad i nastojanje da budeš dobar i bolji prepozna i neko drugi, to daje snagu da se nastavi istim tempom ili jače. Stoga iskrene pohvale za jučerašnji dogadjaj, lijepo je bilo čuti i vidjeti mnoštvo pozitivnih priča u našem okruženju, kao i podatke o poslovanju kompanija kantona, koje je podijelio sa nama profesor Cero”, izjavila je Jasminka Omerika, direktorica kompanije Omerika.

A šta kažu brojke?

A analitika privrede TK prema pokazateljima iz 2021. pokazuje slijedeće: poslovni prihodi kompanija TK iznose 8,7 mld. KM i veći su za 19% u odnosu na prethodnu godinu a operativna dobit je veća od 717 mil. KM I veća je 46% u odnosu na prošlu godinu. Izvoz u iznosu od skoro 2 mld. KM pokazuje povećanje za 19% a broj zaposlenih u 2022. je veći za 3,6%.

U tuzlanskom kantonu je 19% bonitetno izvrsnih kompanija u odnosu na broj kompanija koji predaje završne izvještaje agenciji FIA, a one zapošljavaju 50% zaposlenih u kantonu, kreiraju 60% poslovnih prihoda kantona i ostvaruju 77% prihoda kompanija kantona, što najbolje govori o njihovom značaju za regiju u kojoj posluju pa i za čitavu BiH.

Uspješne poslovne priče

Učesnici su s velikim interesovanjem poslušali i tri priče uspješnih kompanija tuzlanske regije – Virgin Pulse iz Tuzle, dio velike svjetske grupacije Virgin čiji je osnivač milijarder Richard Branson a koja je postala značajna kompanija na bh. tržištu sa preko 500 zaposlenih i investicijom od oko 40 miliona KM predstavio je Mirza Salkić, direktor kompanije. Druga priča je Wilderwise BH d.o.o. Živinice, kompanija koju čini tim talentovanih mladih i strastvenih profesionalaca koji su u Tuzli započeli proizvodnju malih kuća koje se proizvode za američko tržište, koju je predstavio Senad Kasumović. Nedim Mujkić direktor Tehnopetrola iz Tuzle govorio je o putu uspješne kompanije koja je uspjela da odoli iskušenjima tranzicije i da se uspješno održi, razvoja i napreduje i u drugačijem poslovnom okruženju. Zajednički zaključak je je za uspjeh potrebna odgovornost, fleksibilnost, neovisnost, vjera u svoje sposobnosti i prije svega – ljubav prema poslu koji radite.

Ovo ugodno provedeno popodne sa najboljim kompanijama tuzlanske regije upotpunila je i degustacija vina “Hercegovina Produkta” iz Čitluka.

O Dun & Bradstreet-u

Početkom 2021. godine Bisnode je preuzela kompanija Dun & Bradstreet i od tada idemo u budućnost kao jedna kompanija, kombinujući lokalnu i globalnu stručnost i vještine. Svojim kupcima i poslovnim partnerima nudimo širok spektar podataka i uvida koji će im pomoći da donose pametne odluke i steknu još veću konkurentsku prednost. Dun & Bradstreet, vodeći svjetski dobavljač poslovnih podataka i analitike, omogućava kompanijama širom svijeta da donose bolje odluke i poboljšaju poslovne performanse. Data Cloud Dun & Bradstreet-a osnova je za brža rješenja i pruža uvide koji omogućavaju kupcima da povećaju prihod, smanje troškove, smanje rizik i transformišu svoje poslovanje. Kompanije svih veličina oslanjaju se na Dun & Bradstreet od 1841. za upravljanje rizikom i identifikovanje prilika.