Samsung Electronics proširuje liniju Odyssey gejming monitora novim OLED modelima na sajmu CES 2024

Među novim modelima su Odyssey OLED G8, Odyssey OLED G6 i unaprijeđeni Odyssey OLED G9

Samsung Electronics najavio je premijeru novih Odyssey OLED gejming monitora na sajmu CES® 2024, najvećem tehnološkom skupu na svijetu koji organizuje Asocijacija potrošačke tehnologije (CTA) sljedeće sedmice u Las Vegasu.

Novi OLED modeli nude performanse i vizuelnu jasnoću kakve gejmeri zahtijevaju od svojih monitora i obuhvataju Odyssey OLED G9 (naziv modela: G95SD), Odyssey OLED G8 (naziv modela: G80SD) i Odyssey OLED G6 (naziv modela: G60SD).

Model Odyssey OLED G9 je 49-inčni zakrivljeni gejming monitor sa DQHD (5,120×1,440) rezolucijom i razmjerom 32:9, kao i drugim unaprijeđenim funkcijama. Odyssey OLED G8 je prvi ravan 32-inčni Samsung OLED gejming monitor sa 4K UHD (3,840×2,160) rezolucijom i razmjerom 16:9. Oba monitora imaju stopu osvježavanja od 240 Hz i GTG vrijeme odziva[1] od 0,03 ms. Odyssey OLED G6 je 27-inčni QHD (2,560×1,440) monitor koji podržava razmjeru 16:9, stopu osvježavanja od 360 Hz i GTG vrijeme odziva od 0,03 ms.

„Uporedo sa žanrovima igara, i gejming platforme postaju sve raznovrsnije“, izjavio je Hoon Chang, izvršni potpredsjednik sektora za vizuelne prikaze u kompaniji Samsung Electronics. „Novi Samsung OLED Odyssey gejming monitori će gejmerima omogućiti imersivnije okruženje i inovativnu tehnologiju koja personalizuje njihov doživljaj igranja i ispunjava i prevazilazi njihove potrebe.“

Tehnologije koje omogućavaju precizne nijanse

Sva tri nova modela se odlikuju OLED tehnologijom bez odsjaja koja refleksiju svjetla svodi na minimum i tako nudi još bolji doživljaj gledanja bez dodatne opreme, uz postojanu osvijetljenost i boju pri skoro svakom svjetlu.

Uz VESA DisplayHDR™ True Black 400, ovi monitori pružaju nevjerovatne detalje i živopisne boje nezavisno od igre ili sadržaja koji se prikazuje. Pored toga, podržavaju AMD FreeSync™ Premium Pro za nesmetan HDR gejming sa malim kašnjenjem.

Ova tri nova monitora donose sveobuhvatnu fizičku konektivnost uz dva HDMI 2.1 porta, USB čvorište i DisplayPort 1.4 ulaz. Korisnici će također uživati u većoj udobnosti i pogodnosti zahvaljujući kompatibilnosti sa VESA[2] držačem i postoljem podesive visine (HAS) koje omogućava naginjanje, okretanje i rotiranje monitora[3].

Povezana iskustva u kompletnom ekosistemu

Modeli Odyssey OLED G9 i Odyssey OLED G8 sada nude višestruku kontrolu, novu funkciju koja pruža nesmetano povezivanje uređaja za lakše, unaprijeđeno iskustvo korištenja više uređaja. Ova funkcija omogućava korisnicima da lako prebacuju slike i/ili tekst sa svog Samsung monitora na druge Samsung uređaje i obrnuto – uključujući Galaxy Book, tablet ili telefon – za jednostavniji, efikasniji proces rada uz korištenje miša i tastature[4].

Pored toga, modeli Odyssey OLED G9 i Odyssey OLED G8 imaju ugrađen Samsung SmartThings Hub, tako da korisnici mogu da se povežu sa različitim IoT uređajima koji su kompatibilni sa Matter protokolom i Alijansom za povezivanje aparata (HCA) za kontrolu uređaja[5].


[1] Vrijeme odziva od jedne do druge nijanse sive boje (GTG) predstavlja vrijeme potrebno da piksel pređe iz jedne nijanse sive u drugu.

[2] VESA držač se odnosi na najčešću porodicu standarda za ekrane koji se kače na zid u sektoru, po definiciji Asocijacije za standarde u vizuelnoj elektronici (VESA).

[3] Okretanje i rotiranje podržano na modelima G80SD i G60SD.

[4] Višestruka kontrola je kompatibilna sa Samsung monitorima sa Tizen OS lansiranim 2024. godine ili kasnije, Galaxy Book uređajima lansiranim 2021. ili kasnije i Galaxy tabletima i telefonima sa One UI 5.1.1 ili više.

[5] Potreban je zaseban SmartThings adapter za povezivanje i kontrolu Zigbee i Thread uređaja. Veza sa Z-Wave uređajem nije podržana.

Kada se sa posla pređe na zabavu, Odyssey OLED G9 i Odyssey OLED G8 monitori postaju sveobuhvatni centri zabave. Opremljeni Samsung Smart TV platformom i Samsung Gaming Hubom, nude pristup servisima za striming i gejming na Cloudu bez preuzimanja, ograničenja prostora za skladištenje ili potrebe za računarom/konzolom.[1]

Elegantan dizajn koji uljepšava svaki prostor

Samsung je prvi put Odyssey liniji dodao opcije ravnog OLED monitora i razmjeru od 16:9 za modele Odyssey OLED G8 i Odyssey OLED G6. Novi modeli se odlikuju jedinstvenim, tankim dizajnom od metala linije Odyssey OLED i obuhvataju novu funkciju osnovnog osvjetljenja Core Lighting+ koja se uklapa u tanak ram.

Funkcija Core Lighting+ korisnike uvodi u okruženje igara i zabave tako što emituje ambijentalno osvjetljenje iz pozadine monitora. A uz krug osvjetljenja koji je četiri puta tanji od prethodnog modela (G95SC), savršeno se uklapa u tanki metalni ram od 3,9 mm. Tu je i novo tanko metalno postolje koje se montira bez alata zahvaljujući metalnoj ploči od 3 mm u skladu sa dizajnom monitora i ostavlja prostor za druge uređaje.

Uvođenjem ovih novih modela, Samsung je dodatno ojačao svoju OLED liniju i lidersku poziciju na tržištu gejming monitora. Inovacije u Odyssey OLED segmentu i stalna unaprjeđenja serije Odyssey Neo – u okviru koje je prošle godine lansiran prvi Dual UHD gejming monitor na svijetu sa 57-inčnim Odyssey Neo G9 – pružaju funkcije i performanse koje će pomoći u oblikovanju budućnosti gejminga.

O kompaniji Samsung Electronics Co., Ltd.

Samsung inspiriše svijet i oblikuje budućnost idejama i tehnologijama koje donose transformaciju. Kompanija redefiniše svjetove televizora, pametnih telefona, nosivih uređaja, tableta, digitalnih uređaja, mrežnih sistema i memorije, LSI sistema, livenih i LED rješenja. Za najnovije vijesti posjetite http://news.samsung.com


[1] Dostupni partnerski servisi mogu da zavise od regiona. Dostupne funkcije i igre mogu da zavise od modela i države.