Savjeti psihologa za odgajanje sretnog djeteta

125

Optimizam i samopouzdanje bitan su faktor u životu kako djece, tako i odraslih. Prema mišljenju psihologa sretni roditelji, odgajaju sretnu djecu. Najbitnije je, kažu, prenijeti pozitivan stav, a u nastavku pročitajte nekoliko savjeta za odgoj sretnog djeteta.

POTIČITE NJIHOVE STRASTI  

Ako vašu djevojčicu fasciniraju specifične stvari poput vodenog svijeta ili vaš dječak voli sve što je povezano s vatrogascima, onda svakako pokušajte poticati njihovu ljubav prema tome. Bez obzira na to za šta su zainteresirani, samo ih ohrabrujte i potičite njihovu ljubav. Vodite ih na mjesta gdje se mogu još bliže upoznati sa svojom strašću. Pozitivna akcija i reakcija nužan je preduvjet za njihovu sreću.

ČESTO IM GOVORITE ZBOG ČEGA STE ZAHVALNI  

Pokušajte djeci često dati do znanja da ste zahvalni, odnosno koliko vas čine sretnim i zadovoljnim kad rade određene stvari. To može npr. biti zagrljaj ili poljubac kada je ne očekujete. Djeca će tako vrlo brzo shvatiti kako je sreća u malim stvarima.

SMANJITE PRIGOVARANJE  

Pokušajte biti što manje negativni i što manje nepotrebno prigovarati, a pogotovo kada su u blizini vaša djeca. Kada često prigovaramo, moguće je da djetetu narušimo samopouzdanje. Prigovore pokušajte zadržite za sebe i nemojte ih izreći odmah. Kada ih skupite dovoljno, tada ih napišite na komad papira i nađite trenutak kada ćete na miran način riješiti određene probleme.

POKAŽITE IM SVJETLIJU STRANU ŽIVOTA  

Imati optimističan stav u životu iznimno je važno kako bi i vaša djeca mogla postati optimističnija. Stoga sljedeći put dobro razmislite kako ćete reagirati i šta ćete reći u određenoj situaciji. Npr. kad se nađete u saobraćajnoj gužvi, nemojte se uzrujavati pred djecom. Radije u toj situaciji prepoznajte priliku za dodatno vrijeme koje ćete provesti sa svojim djetetom.

POTIČITE IH DA POMAŽU ZAJEDNICI  

Skupljanje i recikliranje otpada u obližnjem parkiću ili volontiranje može biti prava avantura. Učiti dijete da pomaže drugima dobro je djelo te im na taj način možemo ukazati kako imaju moć da pozitivno utiču na druge, ali i usrećuju sebe. Bez obzira na napor, važno je činiti dobra djela.

IZBJEGAVAJTE GLEDANJE VIJESTI 

Djeca ne moraju gledati vijesti jer je teško ostati pozitivan i uopće shvatiti cjelokupan kontekst. Pustite ih da uživaju u dječijem svijetu i neka zadrže optimističan stav što duže mogu.