Slovensko društvo Cankar i Planinarsko društvo Skakavac organizovali okrugli stol “Boravak i sigurnost u planinama”

Slovensko društvo Cankar svake godine organizuje okrugli sto ili tribinu na neku temu koja je aktuelna u društvu, pri čemu nastoji dovesti goste iz Slovenije koji nesebično dijele svoja iskustva.

S obzirom na ekspanziju planinskog turizma u BiH izuzetno je važno razgovarati o izazovima u planinama s iskusnim stručnjacima, jer je razvoj ovakvog vida turizma nemjerljiv za ekonomski napredak Bosne i Hercegovine. Kako bi doprinijeli aktuelizaciji ove teme u javnosti, u partnerstvu sa Planinarskim društvom Skakavac koje niz godina radi na organizaciji planinarskih tura i trail utrka kojima promovišu prirodne ljepote BiH, juče su organizovali okrugli sto sa temom „Boravak i sigurnost u planinama“ u sali Ivane Kobilice pri Ambasadi Republike Slovenije u BiH (ul. Maglajska 4).

Na okruglom stolu učestvovali su gosti koji su aplinisti i članovi gorskih službi spašavanja iz Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Moderator okruglog stola bio je g. Amir Bašić, predsjednik PD Skakavac.

Da sve ne bi bilo samo u teoriji, SD Cankar i PD Skakavac organizovali su danas i pohod na Trebević pod sloganom ” Ispratimo zimu pohodom na Trebević “