Stručnjaci iz mljekare Inmer napominju: Koliko detaljno čitamo deklaracije na mliječnim proizvodima?

0
131

Briga o vlastitom zdravlju i kvalitetnoj prehrani, osim što postaje sve veći životni trend, sa sobom donosi i višestruke blagodati za naš organizam. Koji god povod tome bio, zdrave prehrambene navike uvijek su pravi izbor, a kasnije se takvih navika trebamo neprekidno držati.

Ipak, koliko često zaista čitamo deklaracije na proizvodima i čitamo li ih uopšte? Stručnjaci tvrde da bismo sastav pojedinih proizvoda i njihove deklaracije trebali uvijek detaljno proučiti, posebno kada je riječ o mliječnim proizvodima.

„Svjedočimo povećanju količine mliječnih namirnica na tržištu, pa tako i na policama domaćih supermarketa. Ipak, sve je više i sličnih proizvoda, koji ne nastaju od mliječnih masnoća, već onih biljnih, a tada ih moramo drugačije deklarisati“, pojasnio je rukovodilac proizvodnje kompanije Lactalis BH, Edin Bahić. Dodaje kako se na policama supermarketa mogu pronaći razni proizvodi koji podsjećaju na sir, ali oni u svom sastavu to nisu.

Tako President Somborska tip feta sira jasno ističe pasterizovano ultrafiltrirano mlijeko kao jedan od glavnih sastojaka koji ga, uostalom, i čine tipom feta sira, odnosno razlikuje od ostalih proizvoda koji to ne mogu biti. Svi drugi proizvodi, nastali od biljnih masnoća, moraju biti i jasno deklarisani kao takvi.

Kako biste uvijek bili sigurni da kupujete pravi tip feta sira, potrebno je detaljno pročitati deklaraciju i provjeriti radi li se o mliječnim ili biljnim masnoćama jer upravo one čine razliku.

Lactalis Group danas je globalni lider u mliječnoj industriji, prisutan u svim kategorijama ovog biznisa na tržištu. Lactalis grupa zapošljava 80.000 zaposlenika u 94 zemlje. Robne marke Lactalis Group danas se prodaju u više od 160 zemalja širom svijeta, od kojih su najpoznatije robne marke Président, Galbani, Parmalat, Lactel, Dukat, Société, Seriously Strong, Salakis, Food Master, Lauki, Mama Luise. Kompanija Lactalis BH kao dio Lactalis Group danas se nalazi u samom vrhu mliječne industrije u BiH, a svoju stabilnu poziciju osigurava kontinuiranim ulaganjima u razvoj primarne proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda.