Tradicionalna, 6. godišnja konferencija GS1 BiH o digitalnom otisku proizvoda održat će se 31.05.2022. u Sarajevu

GS1 Bosne i Hercegovine organizira tradicionalnu 6. godišnju konferenciju GS1 pod nazivom „Digitalni otisak u lancu snabdijevanja“ koja će se održati 31. maja/svibnja 2022. godine.

Centralne teme ovogodišnje GS1 BiH Konferencije su identifikacija i matični podaci proizvoda. Kako svaki čovjek ima jedinstveni otisak prsta, tako bi i svaki pojedinačni proizvod trebao imati jedinstveni digitalni otisak, urađen na osnovu matičnih podataka proizvoda. Jedinstveni digitalni otisak proizvoda omogućava lakši i efikasniji rad proizvođačima, distributerima i trgovcima, a potrošačima da koriste pouzdane, kvalitetne i provjerene proizvode.

“U okviru ovogodišnje Konferencije predstavit ćemo GS1 standarde za identifikaciju, koji definiraju jedinstvene GS1 Identifikacijske ključeve (ID). GS1 Identifikacijski (ID) ključevi omogućavaju kompanijama da na efikasan način pristupe informacijama o proizvodima u lancu snabdijevanja i razmijene informacije sa poslovnim partnerima. Postoji više GS1 identifikacijskih ključeva, a svaki od njih omogućava da proizvod sam priča priču o sebi”, kaže Adi Turković, direktor GS1 BiH.  

Učesnici Konferencije će od Ethema Kamanlija,  direktora lanca snabdijevanja vodećeg turskog trgovačkog lanca Migros čuti sve o pozitivnim iskustvima i benefitima koje je njihovoj kompaniji donijelo uvođenje GS1 standarda.

Tomáš Tlučhoř, direktor Data Service GS1 Republike Češke će upoznati učesnike Konferencije sa najnovijim trendovima u oblasti Global Data Modela (GDM) i Globalne mreže za sinhronizaciju podataka (GDSN).

Na Konferenciji će se razgovarati i o elektronskoj razmjeni podataka, koja kompanijama donosi brojne prednosti poput smanjenja troškova, povećane brzine obrade, smanjenja grešaka i poboljšane odnose sa poslovnim partnerima.

Vodeći eksperti  i praktičari primjene GS1 stadarda će učesnicima  kroz stručna predavanja i ilustrativne primjere iz prakse pokazati kako primjenom GS1 standarda mogu poboljšati prodaju svojih brendova, unaprijediti trgovinu, ubrzati logističku podršku, ostvariti značajne uštede sredstava i vremena te  ostvariti trajnu vezu sa zadovoljnim kupcem.

Konferencija je namijenjena proizvođačima, trgovcima, logističkim i transportnim kompanijama, predstavnicima IT sektora, akademskoj i poslovnoj zajednici koja želi što prije postati dio savremenih digitalnih trendova u svijetu.

O GS1 Bosne i Hercegovine

GS1 Bosne i Hercegovine predstavlja zajednicu od preko 1800 članica iz Bosne i Hercegovine koje se bave proizvodnjom, prodajom, prehrambenim uslugama, zdravstvenom zaštitom itd. Mi smo jedna od 116 neovisnih, neprofitnih GS1 organizacija koje posluju u 150 zemalja iz čitavog svijeta.

Pružamo pomoć kompanijama i preduzećima koje su uključene u proizvodnju, transport i trgovinu robama kako bi automatizovali i standardizovali svoje procese u lancu snabdijevanja koristeći zajednički jezik GS1 globalnih standarda. Iste efikasnosti donosimo i u lanac snabdijevanja u zdravstvu – sve do unaprijeđene sigurnosti pacijenata.