U Sarajevu prezentiran uticaj EAT tehnologije na društvo

U Sarajevu održana proširena sjednica Izvršnog odbora Matične sekcije inžinjera elektrotehnike, automatike i telekomunikacija – EAT sekcija, u okviru Inžinjerske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

„Zadovoljstvo nam je da smo imali priliku sa gostima razgovarati o mogućnostima i značaju EAT tehnologija, u svrhu poboljšanja kvaliteta života naših sugrađana, bitno je naglasiti da se jasno vidi volja i znanje da se u sinergiji svih napravi značajan iskorak ka budućim projektima“, navodi prof. dr. Edvin Škaljo, predsjednik EAT sekcije i potpredsjednik Inžinjerske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

Tokom sjednice, naglašen je značaj interdisciplinarnosti u svim sferama života, kako u tehničko – inžinjerskim tako i regulatorno – pravnim. Tehnologije koje pokriva EAT sekcija nude poboljšanje svih aktuelnih i budućih projekata od niskogradnje do modernih fabrika te otvaraju mogućnost angažiranja „domaće pameti“ i nude fantastične mogućnosti za razvoj društva. Da bi se „domaća pamet“ maksimalno uključila, uvezene tehnologije kao i platforme koje se grade moraju biti otvorene i dostupne naučnoj i inžinjerskoj zajednici.

„U narednom periodu planiramo izradu baze inžinjera na nivou FBiH, koja će imati veliki uticaj na status inžinjera u našem društvu, a ujedno će biti olakšica poslodavcima jer će imati na jednom mjestu dostupne reference svih inžinjera“, navodi prof. dr. Edvin Škaljo.