U srijedu počinje 11. Sarajevo Business Forum

0
227

Sarajevo Business Forum – Sarajevo regionalni centar poslovnih susreta

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine u srijedu i četvrtak, 11. i 12. maja 2022. godine bit će održana Međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum. Nakon dvogodišnje pauze, uzrokovane pandemijom koronavirusa, Forum će ove godine nastaviti tradiciju okupljanja nekih od najvećih poslovnih i političkih lidera iz regiona i svijeta.

Forum će otvoriti predsjednik Uprave Bosna Bank International Banke Alek Bakalović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, te ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić,  a u uvodnom obraćanju prisutnima će se obratiti predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, ministar trgovine Republike Turske Mehmet Muş,  ministar gospodarstva i Održivog razvoja Hrvatske Davor FilipovićYB Datuk Seri Ab Rauf bin Yusoh, viši državni ministar za industriju, investicije i razvoj preduzetništva države Melaka iz Malezijei šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler.

Tema ovogodišnjeg Foruma je „Nearshoring – perspektiva za region“, odnosno mogućnosti realociranja proizvodnih kapaciteta evropskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu i zemlje regiona.

Prvog dana na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu fokusirat će se na ekonomski oporavak nakon pandemije odnosno prilikama za preokret, a u sklopu prvog panela svoja stručna mišljenja će podijeliti Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Zaev, bivši premijer Republike Sjeverne Makedonije, Šekib Avdagić, predsjednik Istanbulske trgovinske komore (ITO), Ahmet Albayrak, izvršni potpredsjednik banke Kuveyt Turk, Sandrine Friscia, predstavnica Evropske investicione banke za Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju kao i mnogi drugi predstavnici političke i poslovne scene iz oko 40 zemalja učesnica Foruma.

I ove godine na Sarajevo Business Forumu (SBF) dodijelit će se prestižna priznanja “Sarajevo Business Bridge Awards” kompanijama i pojedincima koji su svojim poslovanjem, inovativnim idejama i zapošljavanjem mladih doprinijeli razvoju poduzetništva, održivog razvoja i investicijske klime u regiji. Na osnovu ocjene stručnog žirija, nagrade “Sarajevo Business Bridge Awards” će biti uručene dobitnicima na svečanoj ceremoniji u zgradi Parlamentarne skupštine BiH tokom prvog dana održavanja 11. Sarajevo Business Foruma, a u prisustvu svjetskih i regionalnih političkih i biznis lidera.

Svake godine sve više kompanija i investitora prepoznaje potencijal SBF-a, a broj učesnika zainteresiranih za business networking i pronalaženje novih investicijskih prilika u regionu je u konstantnom porastu. Na ovogodišnjem Sarajevo Business Forumu  se očekuje učešće oko 1.500 predstavnika iz oko 40 zemljalja iz cijelog svijeta, dok će biti predstavljeno više od 300 investicijskih projekata i poslovnih ideja, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije.

Drugi dan 11. Sarajevo Business Foruma, koji će se održati u hotelu Hills Sarajevo, otvoriti će Chris Barton, trgovinski komesar Njenog veličanstva iz Velike Britanije za područje Evrope, a nakon čega slijede četiri panela sa fokusom na potencijale Zapadnog Balkana. U sklopu panela iz oblasti javno-privatnog partnerstva direktorica EBRD za BiH Manuela Naessl će predstaviti mogućnosti za privlačenje privatnih investitora u javno-privatnom partnerstvu.

U saradnji sa USAID-ovim Projektom razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) drugog dana vodeće poslovno-investicijske konferencije fokus će biti stavljen na moć turizma u podsticanju ekonomskog napretka na kojem će prisustvovati  ugledni svjetski stručnjaci iz oblasti turističke industrije. U okviru panela predstavit će se i turistički projekti iz BiH.

Drugi dan se završava sa panelom iz oblasti islamskih finansija, te će se promovisati i lansiranje edukativne platforme iz oblasti islamskih finansija i ciljeva održivog razvoja, razvijene od strane UNDP-a i Islamske razvojne banke.

Među panelistima drugog dana Foruma, između ostalih, će biti i David Goodger, direktor ekonomije turizma u Evropi, Oxford Economic, Ana Lucia Lind, predsjedavajuća Swiss Financial Engineering AG, Ibrahim Osta, međunarodni stručnjak za razvoj turizma, David Margason, stručnjak za razvoj nekretnina i ulaganja i brojni drugi regionalni i svjetski stručnjaci.

Tokom dvodnevnog Sarajevo Business Foruma bit će organizovano pet panela, a drugog dana Foruma će se održati B2B sastanci radi umrežavanja učesnika i razvoja novih poslovnih mogućnosti.

Detaljan program i agenda 11. Sarajevo Business Foruma 2022 dostupni su na zvaničnoj web stranici www.sarajevobusinessforum.com, te putem zvanične mobilne aplikaciju Foruma, dostupna za Android (link) i iOS (link).

Organizator najveće i najznačajnije investicijske konferencije u regiji je Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH i u saradnji sa strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, te dioničarima BBI banke – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom (DIB), Abu Dhabi islamskom bankom (ADIB) i drugim partnerima. Porto Montenegro iz Crne Gore je platinum sponzor Konferencije, a oficijelni avioprijevoznik 11. SBF-a kompanija Turkish Airlines.

Više informacija o Sarajevo Business Forum, kao i aktuelne novosti mogu se pronaći na www.sarajevobusinessforum.com.