Uspješan nastup u Goethe kući: Mlade nade DJ-inga pokazale da su spremne i za veliku scenu

Polaznici i polaznice DJ Soul akademije imali su priliku sinoć u Goethe
kući pred odabranom publikom pokazati šta su u proteklom periodu naučili na radionicama jednog od najpoznatijih DJ-eva Emira Alagića – DJ Soula. Bila je to generalna proba za veliki događaj koji spremaju 15. jula na trgu ispred SCC-a u Sarajevu, na kojem će im se pridružiti i neki od najboljih DJ-eva u Bosni i Hercegovini.

Priliku da se predstave i sviraju imali su Mirza Jašarspahić, Sara Buha,
Arslan Kršo, Fatima Irznić, Narcis Bičakčić i Belmin Halilović.  

“Uvijek sam imala osjećaj za muziku, a na DJ Soul akademiju sam se prijavila jer je to nešto što me zaista zanima i voljela bih se baviti time u budućnosti. Veoma sam zadovoljna naučenim do sada, ali i pristupom DJ Soula koji nas uči svemu što trebamo znati u ovom poslu”, kazala je 18-godišnja Sara Buha, učenica Srednje muzičke škole, kojoj je ovo bio i prvi javni nastup. I po završetku akademije, kaže, namjerava nastaviti da se bavi ovim poslom, da usavršava sve što je naučila, ali i da nadograđuje svoje znanje. Afinitet prema muzici oduvijek je pokazivao i Mirza Jašarspahić, a to je, kaže, poslije preraslo u želju za bavljenjem DJ-ingom, zbog čega je samostalno počeo da uči o ovom poslu.  

“DJ Soul akademija mi je odlično došla da naučim nešto više i da unaprijedim svoje vještine. Iako sam došao sa nekim predznanjem, naučio sam dosta novih stvari, ali nisam ni sumnjao da će tako biti kada je DJ Soul u pitanju”, istakao je Mirza, te dodao kako planira i u budućnosti nastaviti da se bavi ovim poslom, kao “ozbiljnim hobijem”. 

Iako je do završetka akademije ostalo još nekoliko časova, svoje zadovoljstvo dosadašnjim tokom nije krio ni sami DJ Soul, koji je kazao kako će i po završetku akademije biti na raspolaganju polaznicima i polaznicama ukoliko im bude trebala pomoć ili neki dodatni savjet.  
“Drago mi je da sam uspio da vas zainteresujem za posao DJ-a, kao i to da ste pokazali zaista veliki interes i ljubav prema ovom poslu. Želim vam sreću, a ubijeđen sam da ćemo neke od vas u budućnosti gledati i slušati i na nekim velikim festivalima”, poručio im je DJ Soul. 

Alexandra Mittler, direktorica jezičkog odjela i zamjenica direktorice Goethe-Instituta BiH, podsjetila je kako je interes za akademiju od samog početka bio veći od očekivanog, te kako su u jednom trenutku morali obustaviti proces prijava jer su imali samo 12 mjesta za akademiju. Mirza Kovačević, koordinator projekta, kazao je kako im je bilo teško donijeti odluku o tome ko će učestvovati jer su svi bili kvalitetni, ali kako vjeruje da su napravili dobar izbor.  
Podsjetila je Mittler i na činjenicu da se DJ Soul akademija by Goethe održava u saradnji sa STAYnet inicijativom za podršku mladim ljudima iz jugoistočne Evrope u pronalaženju perspektive za zanimanje u svojim
domovinama.
STAYnet ima za cilj da pomogne mladima u svim fazama njihovog profesionalnog razvoja od početnog obrazovanja do zaposlenja.