Vodene kozice i vakcinacija djece

Premda varičele (vodene kozice, eng. chicken pox) često smatramo bezazlenom bolešću koju treba preboljeti još kao dijete, infekcija virusom Varicella zoster, koji izaziva ovu bolest može uzrokovati ozbiljne komplikacije, što dovodi do hospitalizacije, pa čak i smrti.

Kada su u pitanju varičele i vakcinacija – bolje bi bilo vakcinisati dijete na vrijeme, ako ništa onda da se spriječi nelagodnost ove bolesti, svrbež plikova i rizik ostajanja ožiljaka.

Varičele i vakcinacija: zašto vakcinisati, pa to je bezazlena bolestu koju treba preležati? Naročito teška klinička slika može biti kod tinejdžera i odraslih koji isu preboljeli ovu bolest kao mali, bolest je praćena iscrpljujućim temperaturama, koje djeca obično nemaju. No i kod djece, ako se ne pazi, ova bolest može imati komplikacije – djecu svrbe plikovi i češu se, što može dovesti do stvaranja ožiljaka koji kvare izgled kože, naročito lica. Također, ovo češanje može dovesti i do sekundarne bakterijske infekcije, primjerice s MRSA i potrebe za antibiotskom terapijom.

Čak i ako je vaše dijete inače zdravo, moguće je da usljed ove bolesti dođe do komplikacije poput upale pluća, encefalitisa (upala mozga) ili opasne bakterijske infekcije kože koja jede meso. Također, ova infekcija znači da će dijete biti van škole ili vrtića oko dvije sedmice, dok plikovi ne prođu i dok dijete prestane biti zarazno, a za vas znači više traženja slobodnih dana i bolovanja da biste bili s djetetom.

S druge strane, primanje vakcine protiv varičela, koja spada u atenuirane (žive) vakcine, dakle, sadrži oslabljeni oblik virusa, povećava imunitet na ovu bolest i pomaže u prevenciji ozbiljnih bolesti. Prije nego što je vakcina bila dostupna, u SAD bilo je oko 4 miliona slučajeva vodenih kozica godišnje, s do 13 000 slučajeva koji su trebali hospitalizaciju i 100 do 150 smrtnih slučajeva, prema podacima Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Efikasnost vakcine protiv varičela Zahvaljujući vakcini, stopa hospitalizacije i smrtnosti dramatično su opale. Prema CDC-u, vakcina protiv varičela je oko 98 % efikasna kada se daje u dvije doze – što znači da će nekolicina vakcinisane djece i dalje dobiti vodene kozice. No, djeca koja obole od vodenih kozica nakon vakcinacije imaće blaže simptome, manje plikova, nižu temperaturu i brži oporavak.

Također, ova vakcina štiti od herpesa, koji nije ništa drugo nego reaktivirani varicella virus. Nakon preboljelih vodenih kozica virus ostaje u organizmu, te se aktivira duž jednog od živaca i time izaziva bolest. Ponekad herpes može zahvatiti veliku površinu tijela ili oko. Ova vakcina pruža dugotrajnu zaštita. Istraživanje na više od 7 500 djece objavljeno u časopisu Pediatrics 2013. pokazalo je da je vakcina protiv vodenih kozica djelotvorna najmanje 14 godina, ali vjerovatno i mnogo više. Zašto vakcina protiv varičela nije u redovnom programu? Ova vakcina nije dostupna u BiH, prosto zato što se u BiH nabavljaju samo osnovne vakcine, a za uvrštavanje novih vakcina u plan vakcinacije je potrebno i da Agencija za lijekove odobri vakcinu, da za vakcinu postoji registrovani uvoznik.

Očigledno je da još nema volje ni sredstava da se bori za ovu vakcinu, kao ni za neke druge kojih u BiH nema – HPV i Rotarix . Nadajmo se daće se situacija izmijeniti. Ova vakcina je dostupna u Hrvatskoj u sklopu proširenog programa cijepljenja. Postoji kao četverovalentna vakcina MMRV (morbili, zaušnjaci, rubeola i varicella) ili kao Varilrix od GlaxoSmithKline. Ako se ne primjenjuje MMRV vakcina nego posebno MMR, a posebno Varilrix, potrebno je pričekati oko mjesec dana između ovih vakcinajer se u obaslučaa radi o atenuiranim vakcinama. Sam Varilrix se daje u 2doze po 0.5ml, u razmaku od 6 sedmica.

Izvor: Vakcine.ba