Wizz Air proglašen svjetskom aviokompanijom godine na polju ekološke održivosti

Wizz Air, evropska aviokompanija sa najvećom stopom rasta, danas je proglašena svjetskom aviokompanijom godine na polju ekološke održivosti na prvom Azijskom vazduhoplovnom samitu CAPA (Centra za vazduhoplovstvo) i Sajmu održivosti u Singapuru. Ovaj avioprevoznik je također osvojio nagradu za aviokompaniju godine na polju ekološke održivosti u regionu Evrope, Bliskog istoka i Afrike.

CAPA nagrade za izvrsnost na polju ekološke održivosti se dodjeljuju aviokompanijama i aerodromima koji prioritet u svom poslovanju daju problemu klimatskih promjena i teže karbonskoj neutralnosti. Kandidate nezavisno ocjenjuju CAPA analitičari i kompanija Envest Global, koja se bavi strategijama za smanjenje karbonskih emisija. CAPA, dio kompanije Aviation Week Network, predstavlja jedan od najpouzdanijih izvora tržišnih informacija u vazduhoplovnom i turističkom sektoru.

Wizz Air je ponosan što ima najniže emisije CO₂ emisije po putniku na pređeni kilometar u Evropi i posvećen je smanjenju emisija CO₂ za 25 posto do 2030. godine. U okviru ambicioznog plana obnove flote, ova aviokompanija konstantno širi svoju flotu novim avionima Airbus A321neo i trenutno ima jednu od najmlađih i najefikasnijih flota kad je riječ o potrošnji goriva na svijetu, čija prosječna starost iznosi 4,6 godina. Wizz Air je najveći operator aviona Airbus A321neo u Evropi i ima jednu od najvećih pojedinačnih porudžbina na svijetu od preko 370 najsavremenijih aviona Airbus A321neo, koji će mu pomoći da ostvari svoje ciljeve održivosti. Pored obnove flote, operativni timovi neprestano rade na inicijativama za efikasnost potrošnje goriva.

Velika nam je čast što smo osvojili ovo prestižno CAPA priznanje za ekološki najodrživiju aviokompaniju ne samo u Evropi, već i na cijelom svijetu. Što se tiče dekarbonizacije vazduhoplovstva, Wizz Air je u potpunosti okrenut tehnologiji i inovacijama koje su dostupne sada i ovdje. Sigurni samo da ćemo ulaganjem u najmodernije avione i motore moći da konstantno umanjujemo karbonski otisak putnika i ostvarimo planirano smanjenje emisija CO₂ do 2030. godine i nakon toga. Ostajemo posvećeni cilju da Wizz Air bude ekološki najefikasniji izbor za avioputovanja“, izjavio je Jozsef Varadi, generalni direktor Wizz Aira.

„Wizz Air se pokazao kao lider u vazduhoplovstvu na polju ekološke održivosti. Rezultati izvještaja o ocenjivanju aviokompanija u vezi sa ekološkom održivošću CAPA centra i za 2021. i za 2022. godinu svrstavaju Wizz Air među prevoznike sa najboljim rezultatima u većini kategorija. Zadovoljstvo nam je što smo Wizz Airu dodijelili titule aviokompanije godine na polju ekološke održivosti i u svijetu i u regionu Evrope, Bliskog istoka i Afrike“, rekli su predstavnici CAPA – Centra za vazduhoplovstvo.

O Wizz Airu    

Wizz Air, najodrživija evropska ultraniskotarifna aviokompanija sa najvećom stopom rasta, ima flotu od 170 aviona tipa Airbus A320 i A321. Tim posvećenih profesionalaca u oblasti vazduhoplovstva nudi kvalitetnu uslugu po veoma niskim cijenama karata, što je Wizz Air učinilo omiljenim izborom 27,1 miliona putnika u finansijskoj godini zaključno sa 31. martom 2022. Wizz Air je član Londonske berze pod oznakom WIZZ. Kompanija je nedavno ušla među deset najsigurnijih aviokompanija na svijetu po izboru airlineratings.com, jedine svjetske rejting agencije u oblasti sigurnosti i proizvoda, i osvojila Nagradu za najbolju aviokompaniju u 2020. godini koju dodjeljuje ATW i koja predstavlja najviše priznanje za jednu aviokompaniju ili pojedinca koji su se istakli po izuzetnim rezultatima na polju učinka, inovacijama i kvalitetu usluga.