Završen 8. Porsche Sarajevo Coffee Fest

U prelijepom ambijentu hotela Hills Sarajevo završen najveći festival kafe, čaja, čokolade i prateće opreme u regionu, 8. Porsche Coffee Fest Sarajevo.

Veliki broj ugostitelja i ljubitelja ovih odličnih napitaka imali su priliku da degustiraju razne okuse svjetski poznatih brendova kafe, zatim domaće i regionalne proizvođače kafe, specialty coffee, čaja i čokolade i da izaberu za sebe najbolje kućne i profesionalne kafe aparate i automate.

Osmi po redu Porche Sarajevo Coffee Fest okupio je stručnjake, izložio veliko broj  brendova i ostvario odličnu posjećenost. Sarajevo Coffee Fest i ove godine pokazao se kao idealno mjesto razvijanja B2B odnosa kao i predstavljanje brendova prema kupcima.

Prvi dan festivala je bio koncipiran iz više različitih segmenata, sa 6 programskih radionica i prezentacija. Posjetitelji su imali priliku da slušaju o temama uvoda u svijet kafe, kafe miksologiju, kako od kraft kafe kreirati profitabilan i autentičan ugostiteljski koncept do teme idealnog spajanja okusa ruma i kafe, alternativnih tehnika kuhanja kafe i spojivosti koktela sa espresso kafom.

Drugi dan festivala bio je rezervisan za „NLB Latte Art Challenge Sarajevo“ na kojem se takmičilo ukupno 22 barista iz Bosne i Hercegovine i regiona. Stručni žiri činili su Ivan Životić Coffee Expert&business developer Adriatic Region, Vladimir Garić- Barista i Brend Developer Atlantic grupa, Igor Nuždić- Barista i bartender kao i tehnički sudija Vukota Kazić-član udruženja barmena Crne Gore i barista trener. Takmičari su se borili za nagrade u dvije kategorije: Latte Art i Latte Art mega. Umjetnost izvlačenja motiva realizovana je uz oficijelno mlijeko festivala – Meggle a sponzori takmičenja su NLB Banka d.d., Meggle, Giffard, Pro Horeca i Watch Line.

Prvo mjesto na 8. NBL Latte Art Challenge takmičenja pripalo je Andreju Vajčneru iz Zaprešića, drugo mjesto je zauzela Lejla Krasnić iz Sarajeva, a treće Dominik Pranjić iz Zaprešića. Najbolji barista u BiH, prema stručnom mišljenju žirija je Adnan Musić iz Tuzle. Svi učesnici u takmičenju su dobili diplome a nagrađeni pehare sa novčanim nagradama i prigodnim poklonima kompanije Pro Horeca. Najbolji barista iz BiH kao nagradu je dobio i vrijedan poklon ručni sat kompanije Watch Line. Također su dodjeljne zahvalnice sudijam koji su dali svoj doprinos ovom takmičenju i razvoju festivala.

Veliko hvala organizatori festivala Profi Team i Udruženje Profesional upućuju sponzorima i prijateljima festivala: Porsche Sarajevo kao generalnom sponzoru sa kompanijom Volkswagen privredna vozila, zlatnom sponzoru – NLB Banka d.d. Sarajevo, Ministarstvu Privrede Kantona Sarajevo, Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo ‘’Visit Sarajevo’’ te medijskim pokroviteljima Arena Sport, KLIX, Oslobođenje, O Kanal, Antena Sarajevo, PINK BH, HUBIH, Destiantion Sarajevo kao i Business Concierge Center Sarajevo.