2CODE: Projekt koji je unaprijedio poslovno okruženje u regiji

0
141

Prije točno 24 mjeseca započela je implementacija projekta 2CODE koja danas, 28.2.2022. godine dolazi do svog kraja. Dvije godine rada INTERA Tehnološki Park je, zajedno sa svojim partnerima, iskoristio za unaprjeđenje poslovnog okruženja u prekograničnom području stavljajući naglasak na razvoj IT zajednice, coworking prostora i inovacijskih laboratorija.

Tijekom dvije godine ojačana je lokalna IT mreža kroz podršku pruženu IT klasteru Mostar Software City, stvaranje temelja za internacionalizaciju poduzeća kroz posjet svjetski poznatoj tehnološkoj konferenciji Infobip Shift te potpisivanje memoranduma o suradnji s IT poduzećima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ove dvije godine obilježene su i kroz organizaciju meetup-a namijenjenih IT zajednici, ali i posjetu hackathonu u Nikšiću gdje su ponovno mladi iz Bosne i Hercegovine pokazali svoju kvalitetu i osvojili vrijedne nagrade.

Projekt je stavio naglasak i na Code Hub Mostar, Code Hub Nikšić, Code Hub Tuzla i Code Hub Zadar, coworking prostore otvorene kroz prethodno implementirani projekt CODE. Tijekom posljednje dvije godine unaprjeđeni su kapaciteti ovih coworking prostora, a INTERA Tehnološki Park je poseban naglasak stavio na proširenje kapaciteta i stvaranje sadržaja za korisnike. U coworking prostoru organizirano je 12 Code On Meetup-a posvećenih mentalnom zdravlju, poduzetništvu, blockchain-u, gaming industriji, IT menadžmentu, prezentacijskim vještinama, crowdfundingu i mnogim drugim aktualnim temama, a kojima je prisustvovalo više od 150 osoba. Tijekom dvije godine održano je i 5 izdanja Fuckup Nights-a Mostar na kojima je 17 govornika podijelilo svoje neuspjehe s više od 130 sudionika. Kroz ovaj projekt Code Hub Mostar je razvio i paket usluga za digitalne nomade dodatno promovirajući ovaj trend kroz organizaciju dvodnevne coworking konferencije u Budvi. Razvijen je i program mreže rada sva četiri coworking prostora, a njihova je suradnja formalizirana kroz potpisivanje memoranduma o suradnji. Projekt je obilježio i razvoj mentorske platforme na kojoj više od 20 regionalnih mentora potpuno besplatno nudi podršku pojedincima i poduzećima u području software developmenta, marketinga, prodaje, financije, razvoja poslovnog modela i drugih relevantnih područja. Mentorska platforma promovirana je i kroz niz događaja u sva četiri uključena grada na kojima su se predstavili mentori iz sve tri države.

Tijekom protekle dvije godine podržani su i inovatori u Mostaru, Nikšiću, Tuzli i Zadru kroz uspostavu inovacijskih laboratorija. Laboratorij INTERA Tehnološkog Parka već sada ima više od 100 korisnika koji na raspolaganju imaju opremu i podršku potrebnu za realizaciju njihovih inovativnih ideja. Dodatno su organizirane i interaktivne prezentacije posvećene digitalnoj fabrikaciji i aditivnim tehnologijama na kojima je više od 70 sudionika imalo priliku upoznati se s resursima koje nudi inovacijski laboratorij.

Kako je to stvarno izgledalo u protekle dvije godine, možete pogledati ispod. Projekt 2CODE su implementirali Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis iz Nikšića, kao vodeći partner, te INTERA Tehnološki Park, BIT Centar Tuzla, Grad Zadar i Sveučilište u Zadru kao projektni partneri. Projekt je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.