85 posto rangiranih kompanija na ljestvicama “100 najvećih” povećalo prihode

0
144

Od 712 ukupno rangiranih kompanija prema različitim kriterijima i kategorijama, na ljestvicama „100 najvećih u BiH“ njih 607 je imalo veće prihode u 2021. u poređenju s 2020. godinom. Pokazala je to analiza koju je uradila bonitetna agencija LRC BIS za Poslovne novine i potrebe projekta „100 najvećih u BiH i regionu“, koji se ove godine realizuje po 35. put.

Riječ je o rangiranju najuspješnijih velikih, srednjih i malih kompanije po njihovoj dobiti, prihodima i izvozu.

Da su se ove kompanije počele oporavljati od krizne 2020. godine pokazuju nam podaci o njihovom poslovanju u 2021. godini. Čak 85 posto rangiranih na ljestvicama 100 najvećih u 2021. povećalo je svoje prihode u odnosu na godinu ranije.

Kompanije čiji su prihodi porasli zapošljavaju čak 120.797 radnika. Ukupan prihod svih rangiranih kompanija u prošloj godini je iznosio 34,9 milijardi KM, što je za 8,3 milijardi KM ili 32 posto više nego u 2020. godini koju ćemo pamtiti po zaključavanju ekonomije.

Kompanija koja je imala najveće prihode u Bosni i Hercegovini u kategoriji velikih kompanija je trgovački centar Bingo sa sjedištem u Tuzli. Najveći bh. trgovački lanac je 2021. okončao s prihodom od 1,3 milijarde KM i dobiti od 86,1 milion KM. Uz ovaj veliki rezultat još je važno podsjetiti da je Bingo u 2021. godini hranio skoro 8.000 radnika (7.921). Na drugom mjestu najvećih kompanija koje su rangirane po prihodima je Elektroprivreda Bosne i Hercegovine. Ovo javno preduzeće je 2021. završilo s prihodom od 1,1 milijardu KM i dobiti od 12,3 miliona KM, a nije beznačajan ni broj zaposlenih koji je u 2021. iznosio 4.168. No, kod JP Elektroprivreda BiH treba istaći i još jedan vrlo bitan podatak, a to je da je lanjski izvoz ove kompanije bio 40,6 miliona KM.

Kompanija Holdina je trećeplasirana na rang-listi najvećih bh. preduzeća po prihodima koji su iznosili nešto više od milijardu KM. Ovi prihodi su ostvareni sa 524 radnika. Holdina je u BiH uvozila razne vrste goriva i energenata.

Na četvrtom mjestu je naš najveći izvoznik kompanija ArcelorMittal sa sjedištem u Zenici. Kompanija je završila godinu s prihodom od 954,1 milion KM prihoda, ali je zato u isto vrijeme ostvarila odličan izvozni rezultat od 546,6 miliona KM i još bolju dobit od 199,1 milion KM. Ovaj proizvođač sirovog željeza, čelika i ferolegura isplaćivao plate za 2.231 radnika.

Nakon četiri kompanije sa sjedištem u FBiH na peto mjesto najvećih bh. preduzeća po ostvarenom prihodu je MH ERS MP A.d. Trebinje, kompanija koja se bavi trgovinom električnom energijom. Kompanija je imala prihod od 815,9 miliona KM i vrlo dobar izvoz od 147,6 miliona KM. 

Odlične prihode koje su je dovele na 6. mjesto rang-list najvećih u ovoj oblasti je ostvario i sarajevski G-Petrol. Prihodi ove kompanije su iznosili 693,2 miliona KM.

Sedmo i osmo mjesto velikih po prihodima su osvojili kreševski Boreas i tešanjska Hifa-Oil. Kompanija Boreas se bavi trgovinom pića na veliko što joj je omogućilo prihode od 544,5 miliona KM, dok je Hifa Oil, kao što je poznato kompanija koja se bavi uvozom i trgovinom raznih vrsta goriva, što joj je donijelo godišnje prihode 542,5 miliona KM i lijepu dobit od 13,3 miliona KM.

Devet i deseto mjesto, također, pripada kompanija koje se bave proizvodnjom, uvozom i trgovinom raznih vrsta goriva, a to su Optima Grupa Banja Luka koja je imala prihod od 494,4 miliona KM i Hifa-Petrol Sarajevo s prihodom od 481,1 milion KM.

Kao što se vidi iz priloženog, među prvih deset najvećih kompanija u BiH po prihodima samo tri su proizvodne, dok se ostale bave trgovinom i to u najvećem dijelu trgovinom energentima čije cijene divljaju već izvjesno vrijeme.

Kompletne rang-liste TOP 100 u regionu, kao i u kategorijama velike srednje i male kompanije u BiH, po ostvarenom prihodu, izvozu i dobiti, uključujući i analize djelatnosti i TOP 20 u svakoj od djelatnosti biće objavljene u specijalnoj printanoj publikaciji „100 najvećih u BiH i regionu“ koja će se biti promovirana 21. i 22. septembra, na najvećem skupu lidera BiH i regiona, u etno selu „Herceg u Međugorju“. Dva dana biznis druženja, gala svečanost „100 najvećih u BiH i regionu“, konferencija “Leaders for the future”  idealna su prilika da se povežete sa najboljima, uvežete i razmijenite iskustva sa najuspješnijima iz svijeta biznisa.