Biznismen Nesko Bronja: Nesuđeni bokserski šampion koji je omiljen među bh. pjevačima

0
326

Nezir Nesko Bronja, uspješni bosanskohercegovački biznismen koji živi i radi u švicarskom Sionu, već dugi niz godina je na direktan ili indirektan način dio naše estrade.

Sa brojnim domaćim pjevačima ga veže višegodišnje prijateljstvo. Dug je spisak estradnjaka koji biranim riječima govore o Bronji. Šerif Konjević, Emir Đulović, Kemal Malovčić, Semir Jahić, Hule, Jasmin Muharemović samo su neki koji imaju samo riječi hvale za njega.

– Na različite načine sam dio estrade više od dvije decenije. Na početku karijere pomogao sam Emiru Đuloviću oko snimanja pjesama i spotova. Emir je bio veliki talenat i htio sam finansijski pomoći da zauzme mjesto koje zaslužuje. Dugo se poznajem i sa Šerifom Konjevićem. Šerif je ljudina, duša od čovjeka samo kada ga čovjek upozna. Mnogi pjevači su kod mene kupili i kvadove. Tako je poslovna saradnja prerasla u prijateljstvo sa Semirom Jahićem i Huletom – kaže Nesko Bronja.

O svadbi Neska i njegove supruge Ševale još uvijek se priča. Na velikom veselju na Ilidži uz legendarnog Šabana Šaulića pjevali su Emir Đulović, Mirza Šut, Ifeta Behmen…

– Svi znamo ko je bio Šaban Šaulić. Želja mi je bila da na svadbi imam dva kralja narodne muzike i da uz Šabana pjeva Šerif Konjević, ali ispao je nesporazum sa njegovim menadžerom koji je dogovorio drugi nastup za taj dan. Nije ništa bilo do Šerifa. Naravno to nas nije spriječilo da imamo prijateljstvo koje traje godinama  – govori Bronja.

Nesko je često i u društvu sportista. On se kao tinejdžer bavio boksom, ali ipak ga je život odveo na drugu stranu.

– Bio sam bokserski talenat i predviđali su mi uspješnu karijeru. Ipak, nije mi bilo suđeno da se potpuno posvetim boksu. U Švicarskoj se često družim sa legendarnim fudbalerima Mirsadom Baljićem i Admirom Smajićem. Bratić Vahid nastupao je za nekoliko klubova u Austriji i Švicarskoj. Kada je boks u pitanju, redovno rekreativno treniram, a pružam i nesebičnu podršku talentovanom bokseru Kenanu Penjiću iz Zenice – kaže na kraju Bronja.