Čistom umjetnošću do čišćeg zraka

0
138

Nestlé donirao više od 3.000 sadnica bosanskohercegovačkim školama

Narodna poslovica kaže: „Najbolje vrijeme da se posadi drvo bilo je prije dvadeset godina. Drugo najbolje vrijeme je sada.“  Upravo sada će sadnice običnog graba, drvorednih stablašica, poljskog jasena, smrče i plave trave krasiti oko 30 školskih vrtova širom BiH, a sve s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša. Rezultat je to aktivnosti sa prošlogodišnje izložbe kompanije Nestlé, pod nazivom „Čista umjetnost“, na kojoj su umjetnici od 250 kilograma otpadnog materijala napravili umjetnička djela, poput skulpture tri metra dugačke kornjače. Tokom izložbe prisutni su mogli da simbolično doniraju vrtne sadnice školama u BiH jednostavnim pritiskom na dugme tastera. Tako su građani za manje od 12 sati osigurali sadnju 3.075 sadnica. Ovu aktivnost je podržalo Udruženje Ruke i projekat Let’s Do It BiH.    

„Bitno je da prepoznamo da otpad nije samo smeće već i resurs i da je važno da ovako utjecajne kompanije poput Nestléa povećavaju ekološku osviještenost, kako lokalno, tako i globalno“, izjavila je Nejra Šehić, PR Udruženja građana „Ruke“, projekat Let’s Do It BiH.

Benefiti sadnje drveća su mnogobrojni, naročito kada govorimo o borbi sa klimatskim promjenama. Prema istraživanjima svjetskih organizacija koje se bave zaštitom šuma, prosječno stablo godišnje smanji udio CO2 za 12 kilograma, pri čemu proizvede kisika dovoljno za četveročlanu porodicu.

„Pošumljavanje igra važnu ulogu u hlađenju zemljine površinske kore, a drveće služi kao prirodan katalizator CO2 gasova. Zato Nestlé planira da, na globalnom nivou, posadi 20 miliona stabala svake godine, u područjima odakle nabavlja svoje sastojke. Drugim riječima, što više stabala posadimo, bliži smo našem cilju. Širom regiona organizovali smo i podržali mnoge akcije sadnje drveća, kako bi globalnu misiju pošumljavanja implementirali i na lokalnom nivou“, istakao je Milan Dukić, direktor prodaje Nestlé Adriatic u BiH.

Među prvima, svoje sadnice zasadili su učenici dvije škole JU “Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju” iz Zenice i OŠ ”Brčanska Malta” iz Tuzle.

“Naša škola već duži vremenski period učestvuje u aktivnostima projekta „Zdravo“. Generacije naših učenika spoznale su važnost zdravih prehrambenih navika, kao i značaj povećanja tjelesne aktivnosti. Ove godine, pored uobičajenih aktivnosti, naše školsko dvorište postat će bogatije za veći broj raznih sadnica koje, osim što će ukrašavati dvorište, učenicima će probuditi svijest o važnosti stabala za očuvanje životne sredine i čistog zraka“, istakla je Mirela Osmanović, nastavnica tjelesnog i zdravstvenog odgoja JU OŠ „Brčanska Malta“ iz Tuzle.

Kao najveća svjetska kompanija za proizvodnju hrane i pića, Nestlé već sada poduzima značajne korake kako bi do 2030. godine prepolovila emisiju stakleničkih gasova u svim proizvodnim procesima, a do 2050. godine postigla neto nultu stopu, čak i dok poslovanje nastavlja rasti. Kompanija kontinuirano nastavlja da radi na podizanju svijesti o važnosti brige za okoliš, pa u svojoj proizvodnji u tvornici u Surčinu već primjenjuje „Zero waste to landfill“,što znači da sav otpad koji nastaje u tvornici podliježe reciklaži, ili se dalje  koristi za proizvodnju eko-izolacionih ploča, biogoriva i različitih vrsta đubriva. U pomenutoj tvornici koriste obnovljive izvore energije, dok najnovija postrojenja obrađuju otpadnu vodu, a inovativna pakiranja proizvoda ne stvaraju više otpad.