Crveni križ Federacije BiH obilježava Svjetski dan prve pomoći: Pokazna vježba u Blažuju

Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan prve pomoći. Ove godine, ovaj za nas značajan datum obilježavamo pod motom “Prva pomoć za cijeli život” s ciljem podizanja svijesti o značaju učenja prve pomoći od najranijih godina.

Prva pomoć je osnovna vještina koja može pružiti učinkovite i brze intervencije kako bi se smanjile povrede i patnja te poboljšale šanse za preživljavanje osobe u odreženoj situaciji i upravo zbog toga cilj je, pored ostalog, prilagoditi pristup učenju svim dobnim skupinama ali i različitim obrazovnim i drugim kategorijama stanovništva.

Crveni križ Federacije BiH konstantno radi na modifikaciji programa obuka i materijala u skladu sa najnovijim međunarodnim standardima te na jačanju i edukaciji svog kadra.

– Crveni križ Federacije BiH ima mrežu od više od 250 certificiranih instruktora predavača prve pomoći. Među njima je veliki broj ljekara različitih specijalizacija, medicinskih sestara i tehničara koji su uključeni u program prve pomoći. Posebno smo ponosni i na naše predavače volontere, koji godinama ulažu svoje vrijeme i kapacitete u sticanje novih znanja i vještina iz pružanja prve pomoći, kako bi pravovremeno mogli djelovati ali i educirati stanovništvo – istakao je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić.

Inače, Crveni križ Federacije BiH, u saradnji sa Društvom Crvenog krsta/križa BiH povodom Svjetskog dana prve pomoći danas organizira veću pokaznu vježba u privremenom prihvatnom centru u Blažuju. U pokaznoj vježbi učestvovat će timovi prve pomoći Crvenog križa, migranti koji tu borave, ali i drugi akteri i organizacije koje djeluju u Blažuju.

Također, širom Federacije bit će organizirane pokazne vježbe iz prve pomoći na javnim mjestima te edukacija građana iz kardiopulmonalne reanimacije i upotrebe AED-a.