Emmanuel Pahud najpoznatiji flautista današnjice otvara ovogodišnji SVEM

173

Najavljujemo početak 28. Sarajevski večeri muzike!

Sarajevske večeri muzike, dvadeset i osme po redu, ljubiteljima umjetničkog izražaja ponudit će četiri cjelovečernja koncerta u periodu od 8. do 13. maja 2022. godine. Nakon dva izdanja realizirana u sjeni pandemije COVID-19, ovogodišnji SVEM publici se vraća u svom punom sjaju.

Sarajevske večeri muzike donose defile renomiranih umjetničkih imena, a tome je dokaz i prvi koncert u nedjelju, 8 maja sa početkom u 20:00 sati,  na kome će se javnosti predstaviti flautista Emmanuel Pahud  zajedno s orkestrom Sarajevske filharmonije, a pod dirigentskom palicom Evana Alexisa Christa.

Emmanuel Pahud najpoznatiji je flautista današnjice. Ovaj svestrani umjetnik aktivan je kao solista, te kao kamerni i orkestarski muzičar. Tokom bogate muzičke karijere ostvario je niz nastupa sa najznačajnijim orkestrima i dirigentima svijeta kao što su: Claudio Abbado, Giovanni Antonini, Daniel Barenboim, Pierre Boulez, Ivan Fischer, Valery Gergiev, Sir John Eliot Gardiner, Daniel Harding, Paavo Järvi, Lorin Maazel, Yannick Nezet-Séguin, Andrés Orozco-Estrada, Itzhak Perlman, Trevor Pinnock, Sir Simon Rattle, Mstislav Rostropovich, David Zinman. Kao 22-godišnjak angažovan je na poziciji solo-flautiste Berlinske filharmonije, na kojoj je i danas vrlo aktivan.


PROGRAM
Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791)
Andante C dur, K 315, za flautu i orkestar
Georges Bizet (1838–1875)
L’Arlesienne Suite br. 2, za orkestar
Pastorale
Intermezzo
Minuet
Farandole
Georges Bizet (1838–1875) /François Borne (1840–1920)
Fantaisie brillante sur “Carmen”, za flautu i orkestar

Ulaznice za koncert možete kupiti na blagajni Narodnog pozorišta Sarajevo.