Održan sastanak FUCZ i Inžinjerske komore FBiH nakon zemljotresa u Stocu

U prostorijama Privredne/Gospodarske komore Federacije Bosne i Hercegovine i Zoom platforme, 05. maja 2022. godine, održan sastanak Inžinjerske komore Federacije Bosne i Hercegovine sa predstavnicima Federalne uprave civilne zaštite i prof. dr. Josipom Atalićem koordinatorom pri Hrvatskom centru za potresno inžinjerstvo.

Sastanak je organizovan povodom zemljotresa u Stocu, u cilju uspotavljanja saradnje i uvezivanja institucija, sagledavanje štete na terenu, uključivanje struke i preuzimanja daljih koraka. Predsjednica Inžinjerske komore Federacije Bosne i Hercegovine, prof.dr. Sanela Klarić je otvorila sastanak i poželjela dobrodošlicu prisutnim učesnicima, sa nadom da će informacije koje dobiju tokom sastanka biti u koristi pogotovo u vremenu kada se sa izazovima susrećemo svakodnevno.

Iskustvo nakon zemljotresa i dobre prakse iz Zagreba podijelio je sa prisutnima prof.dr. Josip Atalić, koji će pružiti svu neophodnu pomoć radnoj grupi tokom izlaska na teren.

„Zahvaljujemo se prof.dr. Josipu Ataliću, prof.dr. Naidi Ademović i prof.dr. Merimi Šahinagić koji su se pridružili sastanku u cilju što bržeg djelovanja na terenu povodom zemljotresa koji je zadesio Stolac, i koji će uz Inžinjersku komoru Federacije Bosne i Hercegovine biti od pomoći Federalnoj upravi civilne zaštite. Tokom sastanka je dogovoren zajednički plan djelovanja i početak prvih aktivnosti na terenu“, navodi Edvin Škaljo, potpredsjednik Inžinjerske komore Federacije Bosne i Hercegovine.

U narednom periodu Inžinjerska komora Federacije Bosne i Hercegovine će potpisati Memorandum o saradnji sa Federalnom upravom civilne zaštite sa ciljem pružanja stručne pomoći kako u slučaju  zemljotresa tako i u cilju prevencije mogućih prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH .

„Povezivanje FUCZ i Inžinjerske komore Federacije Bosne i Hercegovine izuzetno je važno jer će nas razmjena znanja, iskustva, proces učenja i rada dovesti do zajedničkog cilja“, navodi Enes Memić, direktor FUCZ.