Inicijativa RCC-a za odabir žena preduzetnica godine sa zapadnog Balkana

Nominacije za preduzetnice u 6 kategorija otvorene su do 4. marta 2022. godine.

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) sa zadovoljstvom objavljuje da pokrećemo inicijativu Žene poduzetnice godine Zapadnog Balkana, inicijativu koja će, nadamo se, postati tradicija, da se odaju priznanje ženama koje su pokrenule i razvile vlastiti biznis i doprinijele nova i održiva radna mjesta za druge žene i muškarce u našem regionu.

Žene preduzetnice su od vitalnog značaja za prosperitet Zapadnog Balkana. Njihov naporan rad, inovativno razmišljanje i nepokolebljiva posvećenost zaista pomažu našim ekonomijama da rastu i našim društvima napreduju. Kroz ovu inicijativu namjera nam je da skromno odamo priznanje onim hrabrim i žestokim ženama koje su se usudile boriti se protiv stereotipa i napraviti promjenu.

Nominacije su otvorene do 4. marta 2022. godine i svako može predložiti ženu koja je državljanka i vlasnica biznisa koji posluje u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu*, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. RCC će odabrati šest žena preduzetnica kojima će biti uručeno priznanje za Preduzetnica godine Zapadnog Balkana u 6 kategorija: žena ekološka preduzetnica, kreativna žena preduzetnica, žena preduzetnica u turizmu i ugostiteljstvu, Romkinja žena preduzetnica, žena startup preduzetnica i mlada žena preduzetnica.

Posebno osnovan žiri odabrat će pobjednice, koje će biti proglašene na događaju Regionalne konferencije za žene poduzetnice na zapadnom Balkanu 11. marta 2022. u Tirani, Albanija, a koja će okupiti žene poduzetnice iz cijelog regiona, uključujući donosioce odluka, akademsku zajednicu i predstavnike međunarodnih organizacija. Pobjednice će također imati priliku da predstave svoje poslovanje na događaju.

Šest žena preduzetnica godine sa Zapadnog Balkana (2021) će dobiti mentorsku podršku do 20 dana u periodu od 5 mjeseci; članstvo i status saradnika u Regionalnom centru za poduzetnice (RWEH); promociju putem komunikacijskih kanala RCC-a; i poziv na razne događaje u organizaciji RCC-a da pokažu svoje uspješne priče.

Znaš li ovakvu ženu? Pozivamo vas da je nominujete! Pozivamo sve da uzmu učešće i nominuju svoju ženu preduzetnicu godine Zapadnog Balkana i da našoj regionalnoj zajednici damo uzore preduzetnica, a znamo da ih imamo mnogo! Sretno svima!


Ova inicijativa se organizuje u okviru Zajedničkog regionalnog akcionog plana tržišta 2021-2024 i RCC Agende ekonomskog osnaživanja žena. Projekat je sufinansiran od strane Evropske unije.