Inžinjerska komora Federacije Bosne i Hercegovine potpisala Sporazum o saradnji sa Centrom za istraživanje Građevinskog fakulteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru

101

S ciljem zajedničke relizacije projekata, razmjene informacija i iskustava koje mogu biti od uzajamne koristi, Inžinjerska komora Federacije Bosne i Hercegovine je potpisala Sporazum o saradnji sa Centrom za istraživanje Građevinskog fakulteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Sporazum o saradnji su potpisale Voditelj Centra za istraživanje, Građevinskog fakulteta prof.dr. Merima Šahinagić-Isović i predsjednica Inžinjerske komore FBiH prof.dr. Sanela Klarić.

Centar za istraživanje osnovan je u sklopu Erasmus+ CB projekta “Promoting academia-industry alliances for R&D through collaborative and open innovation platform – All4R&D”, sa ciljem ostvarivanja jače saradnje akademske zajednice i privrede, te povećanje kapaciteta za istraživanje studenata master i doktorskih studija.

„Raduje nas saradnja sa obrazovnim i naučno-istraživačkim institucijama koje su prepoznale kapacitet i stručnost naše Inžinjerske komore. Sigurno smo da će ova saradnja povećati kvalitet, primjenjivost i relevanstnost budućih naučno-istraživačkih tema i radova. Radit ćemo na tome da se naša saradnja sa obrazovnim i naučno-istraživačkim institucijama u BiH i inostranstvu proširi“, navodi predsjednica Inžinjerske komore Federacije Bosne i Hercegovine, prof.dr. Sanela Klarić.

Centar za istraživanje će u budućnosti postati središte saradnje, transfera obrazovanja i aktivnosti cjeloživotnog učenja zasnovanog na kontinuiranoj saradnji akademskog osoblja i industrijskih kompanija iz oblasti građevinarstva. Korisnici Centra bit će studenti, alumni, naučnici, poduzetnici, investitori i kreatori politika u cijeloj bosansko-hercegovačkoj regiji.

„Našim studentima ćemo ponuditi proces podučavanja i učenja koji se fokusira na aktivnosti zasnovane na riješavanju problema iz privrede, kako bi ojačali interakciju univerzitet-privreda. Izuzetno važan korak je povezivanje Centra sa inžinjerskim komorama, udruženjima i nevladinim organizacijama, kako bi smo stvorili širu mrežu učesnika u zajedničkom cilju, kontinuirani razvoj tehnologije učenja, razmjene znanja, radnog prostora, te procesa učenja i rada“, navodi Voditelj Centra za istraživanje, prof.dr. Merima Šahinagić-Isović.