Integracija slijepih i slabovidnih osoba u društvo kroz projekat „Inkluzija kroz sport“

112

U Bosni i Hercegovini živi oko 5.000 slijepih i slabovidnih osoba, dok ih je prema zvaničnim podacima u cijelom svijetu oko 285 miliona. Sljepoća je uvijek bila jedan od težih oblika invaliditeta i stoga je podrška najbližih, a isto tako i društvene zajednice, od izuzetne važnosti za ove osobe. Kako bi se stvorili što bolji uslovi integracije slijepih i slabovidnih osoba u zajednicu, a time postigla i bolja kvaliteta njihovih života, važno je pružiti im podršku u svim sferama života, pa tako i u društvenom djelovanju.

Upravo s tim ciljem Sportsko društvo slijepih i slabovidnih osoba Kantona Sarajevo već 13 godina realizuje projekat „Problem bijelog štapa-inkluzija kroz sport“. Cilj projekta je uključiti mlade u aktivnosti koje mogu provoditi slijepe osobe i na taj način kod njih probuditi senzibilitet prema ovoj kategoriji. Slijepe osobe tako pokazuju učenicima kako igrati pikado za slijepe, fudbal za slijepe ili učestvovati u šetnji sa njima ukazujući na problem bijelog štapa, organizuju edukativnu nastavu kako za učenike tako i za roditelje učenika, a od ove godine u svoje aktivnosti uvrstili su i kuglanje kao još jednu disciplinu kojom se slijepi bave.

Ovaj projekat od početka ima podršku općinskog načelnika mr. Ibrahima Hadžibajrića upravo kako bi se pomoglo slijepim i slabovidnim osobama, a istovremeno i omogućilo mladim ljudima da se upoznaju sa njihovim načinom života. Stoga se svake godine iz budžeta Općine Stari Grad izdvajaju sredstva za realizaciju projekta u osnovnim školama u Starom Gradu kroz koji djeca uče kako da razumiju, ali i da pomognu slijepim osobama.

Sredstva za projekat planirana su i u ovogodišnjem budžetu, a ugovor o namjenskom grantu potpisali su danas općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i sekretar Sportskog društva slijepih i slabovidnih KS Zoran Đukić.

„Ovim projektom pomažemo Sportsko društvo slijepih i slabovidnih, a u isto vrijeme učimo našu djecu razumijevanju i empatiji prema slijepim i slabovidnim osobama. Drago mi je što kroz ovaj projekat već 13 godina kroz edukativnu nastavu, turnire u sportu i druge aktivnosti pomažemo boljoj inkluziji slijepih i slabovidnih osoba u društvo i svakodnevni život“, rekao je načelnik Hadžibajrić.

Sekretar Sportskog društva slijepih i slabovidnih osoba Kantona Sarajevo Zoran Đukić zahvalio se načelniku Hadžibajriću na kontinuiranoj podršci i istakao kako je ovaj projekat veoma bitan za njih.

„Ovaj projekat je jako bitan za nas, ali također i za građanstvo, jer na ovaj način upoznajemo omladinu kako slijepi žive i čime se bave i da su i oni dio ovog društva. Vrlo je bitno da najmlađi čuju i vide sa kakvim problemima se slijepa lica susreću. Neko od njih će možda u budućnosti biti u prilici da naš status u društvu učine boljim“, kazao je Đukić. Osim ove aktivnosti, u čast preminulog predsjednika društva Kenana Kudusa, od prošle godine počeli su organizaciju Memorijalnog turnira u govornom pikadu za slijepe „Kenan Kudus. „Već pripremamo turnir u čast našeg Kenana i ove godine ćemo imati učesnike iz sedam zemalja. Turnir ćemo održati 9. aprila,“ dodao je Đukić. Potpisivanju ugovora o grantu prisustvovala je i predsjednica Sportskog udruženja slijepih i slabovidnih KS, Ivana Bojić. Izrazila je veliku zahvalnost načelniku Hadžibajriću i općinskoj administraciji što pomažu rad ovog udruženja za slijepa i slabovidna lica.

Odlukom općinskog načelnika mr. Ibrahima Hadžibajrića, iz budžeta Općine Stari Grad u posljednjih 13 godina izdvojeno je oko 65.000 KM za finansiranje aktivnosti Sportskog društva slijepih i slabovidnih osoba Kantona Sarajevo.