Narodno pozorište Sarajevo gostuje u Nikšiću: Predstava “Umjetnik u gladovanju” na 18. Međunarodnom festivalu glumca

Sutra, u petak 11. novembra u 20 sati bit će izvedena dramska predstava “Umjetnik u gladovanju” na 18. “Međunarodni festival glumca – Nikšić 2022”, koji se održava u periodu od 7 ― 13. novembra 2022. godine.

Ova neobična adaptacija djela F. Kafke pretočena u dramsku predstavu, koja će se 11. novembra naći na sceni Nikšićkog pozorišta, sve posjetitelje festivala će odvesti u jednu novu teatarsku dimenziju, na koju možda do sada još nisu navikli.

Podsjećamo, dramska predstava “Umjetnik u gladovanju” premijerno je izvedena 25. maja 2022. godine, a nekoliko mjeseci poslije odabrana je za najbolju predstava na festivalu “Novi Tvrđava teatar” u Čortanovcima.

Režiju potpisuje Alen Šimić, dramaturgiju i dramatizaciju Benjamin Hasić, scenski pokret Ena Kurtalić, muziku Mirza Rahmanović Indigo, a scenografiju i kostimografiju Sabina Trnka. Autorsku ekipu upotpunjuju i čak tri asistenta režije: Ajla Bešić, Ena Kurtalić i već pomenuti Benjamin Hasić, te jedan asistent dramaturgije, Armin Behrem. U predstavi igraju: Ida Keškić, Tamara Miličević-Stilić, Ivona Baković, Dino Sarija, Dino Bajrović i Domagoj Nižić.

18. “Međunarodni festival glumca – Nikšić 2022”, u organizaciji i na sceni Nikšićkog pozorišta, bit će održan od 7 do 13. novembra. Festival se organizuje pod sloganom IZNENADIMO SE POZNATIM.

„Međunarodni festival glumca” je prema svojoj programskoj koncepciji, u osnovi posvećena glumi i glumcu kao „osnovama dramske umjetnosti i pozorišta uopšte“. Na tom teorijskom, ali i praktičnom postulatu, koji na pijedestal stavlja „njegovo visočanstvo“ glumca utemeljen je „Međunarodni festival glumca“, koji se pod tim nazivom u Nikšiću organizovao dvanaest puta, imajući u vidu njegove ranije različite forme.