Neum spremno dočekuje novu sezonu, turističke radnike raduje povratak turista iz Azije

Za Neum je turistička 2022. godina počela sa dobrim najavama i predviđanjima, ali rat u Ukrajini bi u određenoj mjeri mogao utjecati na situaciju u predsezoni i sezoni.

Agresija Rusije na Ukrajinu bi mogla imati negativne posljedice na bosanskohercegovački turistički biser na Jadranu, jer je otkazan određen broj rezervacija.

Na broj turista u Neumu mogla bi utjecati i poskupljenja, jer će cijene smještaja biti između 10 i 15 % skuplje. Pojedini hoteli već su otvoreni, a još nekoliko svoja vrata bi trebali otvoriti do kraja aprila. 

– Situacija u Ukrajini se ne osjeti previše. Kada su u pitanju cijene smještaja u hotelima, one će biti najmanje za 10 % skuplje, jer su i ulazni troškovi hotela veći. Mislimo da će ova sezona biti na razini prethodne, odnosno čak i malo bolja. Trenutno cijena smještaja za dvije osobe u hotelima u Neumu iznosi između 140 i 180 KM. Kada je u pitanju sezona, svaki hotel sam formira cijenu smještaja. I ove godine očekujemo najviše gostiju iz Njemačke, Poljske, Francuske, kao i povratak turista iz Azije koji već rezerviraju smještaj. Već sada imamo određen broj gostiju iz Francuske – kaže Branimir Butigan, predsjednik Udruženja hotelijera Neum.

Đemila Talić Gabriel, uspješna poslovna žena, koja u Neumu ima nekoliko nekretnina, među kojima je i vila Gabriel, ističe da je u Neumu kapacitet motela i apartmana oko 15.000 ležajeva i da je interes više nego dobar.

– Turizam u Neumu iz godine u godinu napreduje i sigurno da će tako biti i u 2022. godini. Raste broj hotela, motela i apartmana, a sve je veća i ponuda pratećih sadržaja. Hoteli u Neumu imaju vrhunsku gastro ponudu, a naš favorit, koji svaki put oduševi i naše poslovne partnere i goste iz cijelog svijeta, je hotel Novum. Neum je ono što sam prije par godina nazvala Monte Carlo, pa su me ismijali, a sada koriste istu terminologiju, što me raduje. Ljudi koji nisu u biznisu nemaju viziju mogućnosti razvoja ovog grada, ali on polagano, uz novog gradonačelnika, poprima novi sjaj i to me raduje. U našoj vili Gabriel redovni gosti su Halid Bešlić, Hanka Paldum, Senad Hadžifejzović, advokat Rusmir Karkin, Lana Stanišić, Emela Burdžović i mnoga druga poznata televizijska, muzička i sportska lica. Svi oni se uvijek rado vraćaju kod nas sa svojim porodicama. Mnogi, ne samo sportisti, nego i diplomate su željeli kupiti našu villu Gabriel, ali ja i suprug imamo Neum u srcu, tako da smo ponude odbijali – kaže Đemila Talić Gabriel.