Nova Ladies In sezona obećava poseban i drugačiji doživljaj za poslovne žene

122

Kada je 2009. godine Amerikanka Elinor Ostrom dobila Nobelovu nagradu za ekonomiju, počelo se intenzivnije govoriti o ulozi pripadnica ljepšeg spola u poduzetništvu. Iz rezultata istraživanja, koje je objavio časopis The Economist, vidljiv je ženski potencijal u obrazovanju, jer djevojčice danas u školi postižu bolje rezultate od dječaka, te veći broj žena završava i fakultete

Ladies In projekat karakterizira promocija ljubavi, humanosti, kulture, tolerancije i uspješnih karijera. Posebna vrijednost ovog projekta je jedinstvena komunikacijska platforma www.ladiesin.ba kao i to što se održava u više gradova u BiH. Za ovu godinu planirano je okupljanje i promocija u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli, Tešnju, Zenici, Goraždu, Bijeljini, Međugorju, Trebinju.  U planu su eventi i u gradovima susjednih nam država – Zagrebu, Beogradu, Ljubljani i Skoplju…

Sezona, ovogodišnjih, evenata počela je u Sarajevu, a tema koja je obilježila ovaj događaj bila je – Žene u medijima (Link slike). Zarfa Hrnjić-Kuduzović, vanredna profesorica na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, gdje predaje predmete iz uže naučne oblasti Komunikologija i Amila Ždralović, vanredna profesorica i prodekanica za naučno-istraživački rad na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu – govorile su o utjecaju medija na društvo.

Tuzlanski event obilježila je tema – Žene u farmaciji (Link slike), o kojoj su govorile Amela Gazibegović, direktorica Ibn Sina apoteka, Dajana Čolić, ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona, Esmeralda Dautović – Kamberović, profesorica na Farmaceutskom fakultetu i potpredsjednica Komore magistara farmacije FBiH. Cilj eventa bio je potaknuti javnu raspravu o položaju i ulozi žena u nauci, popularizirati karijere u važnim naučnim područjima kao što je farmacija.

Banja Luka je bila rezervirana za temu Žene u dizajnu (Link slikePanelistice Daliborka Trivić, menadžerica projektne prodaje u salonu Como, arhitektice Milana Stijak i Aleksandra Ivanković, podijelile su sa gošćama mnoštvo praktičnih savjeta i općih pravila uz koje se lakše upustiti u dizajnersku pustolovinu. Također, panelistice su naglasile zašto je važno birati prirodne materijale, misliti na reciklažu i očuvanje prirode, te ekološke standarde u proizvodnji namještaja, kao i u dizajnu enterijera, odnosno uređenju doma.

Naravno, nećemo zaboraviti ni žene u ostalim branšama koje će tematski obilježiti 2022. godinu: Žene u marketingu, Žene u FMCG industriji, Žene u javnoj upravi, Žene naučnice, Žene doktorice, Žene u IT industriji, Žene u bankarskom svijetu, Žene u kulturi, Žene u obrazovanju…

Pored tematskog dijela večeri, nezaobilazne aktivnosti evenata bit će i networking, promocije aktuelnih trendova i brandova koji će biti prijatelji projekta, te obradovati gošće svojim aktivnostima i prigodnim poklonima iznenađenja.

Članice Ladies In  zajednice imat će priliku uživati u različitim sadržajima koje je za njih priprema  Ladies In tim, a sve u cilju ekonomskog, socijalnog, kulturnog i političkog osnaživanja žena u Bosni i Hercegovini, jačanja zajednice, njihovog umrežavanja, te osnaživanja ženskog poduzetništva.

Značaj projekta prepoznali su i mnogobrojni partneri koji svojim sudjelovanjem podržavaju ovaj događaj. Kao i prethodnih godina generalni pokrovitelj događaja je Jana.

Pratite sve aktivnosti na portalu www.ladiesin.ba i rezervirajte svoje mjesto na vrijeme.

Jer, zajedno stvaramo bolje sutra!