O dijabetesu se mora pričati, a rano otkrivanje najvažnije je za liječenje

125

Povodom Svjetskog dana dijabetesa, koji se obilježava 14. novembra, kompanija Novo Nordisk Pharma d.o.o. danas je u Sarajevu organizovala skup naziva MeDIA, događaj koji je okupio stručnjake, doktore, predstavnike udruženja, kao i osobe oboljele od dijabetesa.

Cilj ovog skupa bio je okupiti predstavnike medija, te sa njima podijeliti informacije o dijabetesu kako bi što objektivnije izvještavali o dijabetesu i problematici vezanoj za prevenciju, rano prepoznavanje i njegovo liječenje.

Na skupu su predstavljeni podaci o broju oboljelih, o načinima liječenja, ali i komunikacije i potrebi da se o ovim temama više govori u javnosti kako bi se razvila svijest o dijabetesu, o činjenici da je ogroman broj osoba koje su oboljele, ali i da je veoma bitna rana prevencija. Direktor kompanije Novo Nordisk Vedran Crnogorac na početku je istakao kako i oni kao kompanija, ali i mediji i svi ostali imaju veliku odgovornost kada je u pitanju pričanje o ovoj značajnoj temi.

Poražavajuća je činjenica, kako je istaknuto sa ovog skupa, da brojke oboljelih od dijabetesa u svijetu konstantno rastu, a prema dostupnim podacima u 2021. godini u svijetu je bilo oko 537 miliona osoba koje žive sa ovom dijagnozom. Do 2045. godine, kako je to istakao prof. dr. Nabil Naser, predviđa se da će u svijetu biti čak 783 miliona osoba koje imaju dijabetes.

„Svaka deseta osoba u svijetu ima dijabetes, a troškovi liječenja tih osoba su ogromni. Veza dijabetesa sa kardiovaskularnim posljedicama poput moždanog udara i infarkta miokarda ozbiljni koji su česti uzročnici smtnosti, su problemi o kojima se ne vodi dovoljno računa. Ono što je zaista veliki problem jesto što ogroman broj osoba koje imaju dijabetes to i ne znaju, nemaju dijagnozu i samim tim znači da se ne liječe. Također, veliki broj osoba nema ni adekvatnu terapiju“, poručio je doktor Naser.

Tarik Čatić, menadžer za pristup tržištu i javne poslove u kompaniji Novo Nordisk, a ujedno i jedan od autora studije „Trošak dijabetesa i njegovih komplikacija u BiH“, kazao je kako je mnogo problema sa kojima se pacijenti u BiH susreću.

„Mi u Bosni i Hercegovini nemamo registar osoba oboljelih od dijabetesa, ali pokrenut je pilot projekt uspostave registra pa se nadamo da ćemo makar tako uspjeti da objedinimo neke podatke. Bosna i Hercegovina druga je zemlja u regionu po broju pacijenata, a treća po broju smrtnih slučajeva od dijabetesa, što zbog neadekvatne zaštite, tako i zbog nedostupnosti terapije. Ogroman broj osoba i ne zna da imaju dijabetes. Dijabetes je u našoj zemlji na trećem mjestu po broju smrtnosti, ispred su samo kardiovaskularne bolesti i karcinom“, kazao je Čatić, te dodao kako su tokom izrade studije došli do podatka da se u našoj zemlji godišnje izdvoji oko 370 miliona KM za tretman osoba sa dijabetesom.

Dijabetes se dijeli na tip 1 i tip 2. Od tip 1, kako je pojasnila prof. dr. Sniježana Hasanbegović, najčešće obolijevaju djeca u dobi od 5 do 7 godina, te u pubertetskom periodu. Kazala je i kako se dijabetes češće javlja kod muškaraca, ali da nije velika razlika.

„Prvi simptomi kod djece su često mokrenje, puno piju vodu, gube na težini. Veoma je važno adekvatno tretirati i pridržavati se svih uputstava doktora. Pacijenti, također, uvijek moraju imati neke ugljikohidrate kod sebe ukoliko im se desi kriza da mogu odmah reagovati, a treba i da imaju zdravo regulisanu ishranu“, kazala je doktorica Hasanbegović.

O licu dijabetesa tip 2 govorila je doktorica Azra Avdagić, koja je rekla kako ovaj tip dijabetesa pogađa 90 posto stanovništva u svijetu, te kako je veoma važno rano otkrivanje simptoma. Upravljanje životnim stilom, istakla je doktorica Avdagić, je ključni element liječenja tipa 2, ali veliki dio oboljelih nisu svjesni da imaju dijabetes jer im se još nisu pojavili neki veći simptomi.

O svojoj višegodišnjoj borbi i životu sa dijabetesom govorili su Jovan Cvijanović, Adna Bešlija i Dino Jahić, predstavnici udruženja pacijeanta iz Banje Luke, Sarajeva i Tuzle, koji su jednoglasno istakli kako im je samo otkrivanje bolesti izrazito teško palo, te kako im je trebalo vremena da prihvate i nauče živjeti sa dijabetesom.

„Prije skoro devet godina mi je dijagnosticiran dijabetes tip 1 i moram priznati da mi je to u početku veoma teško palo, nisam znao kako da to prihvatim, da se to dešava baš meni. U početku je bilo puno suza, pitanja kako ću to objasniti drugima, kako da prihvatim. Prva godina je bila najteža, ali shvatiš vremenom da to treba prihvatiti i živjeti sa dijabetesom. To vremenom postane način života i kao neki prijatelj koji je uvijek s nama. Ja sam svoj spas našao u sportu i želim poručiti svima da i ako imam dijabetes to ne znači da sam ograničen i da ne mogu biti fizički aktivan“, poručio je Dino.

Dijabetes tip 1 Jovanu je dijagnosticiran početkom 2019. godine, a kaže da ga je to otkriće u trenutku srušilo, te kako mu je trebalo vremena da se privikne na tu činjenicu.

„Na dijabetes ne treba gledati kao na neprijatelja. To je nešto što nas nauči disciplini, a osobe sa dijabetesom su sasvim normalne i mogu raditi sve kao i ostali“, kaže Jovan.

Dijabetes sa kojim živi već 11 godina Adnu nije spriječio da bude maksimalno fizički aktivna, ali i njoj je trebalo vremena da prihvati činjenicu da ima dijabetes i da nauči živjeti sa njim. Završila je Fakultet sporta i tjelesnog odgoja, trenerica je odbojke, instruktorica skijanja i plivanja.

„Ja imam dijabetes, ali on nema mene“, poručila je Adna. Život sa dijabetesom, kako je zaključeno, ne mora biti težak, samo je bitno pridržavati se svih preporuka doktora, koristiti preporučenu terapiju, baviti se sportom i hraniti se zdravo. Kako su istakli i oboljeli od dijabetesa, ova bolest može biti motivacija i pokretač za aktivniji i zdraviji život.