Prodajna transformacija, paneli i produktivni b2b susreti obilježili su 5. konferenciju “Tajne uspješne prodaje”

0
124

Pisala: Nermana Suša

Dugo najavljivana konferencija kojom je okončan projekat „Brzorastuće kompanije u BiH i regionu“ održana je 19. i 20. maja u hotelu Termag na Jahorini.

U planinskom ambjentu tokom dva dana integrisana je pozitivna proljetna energija. Bjeg od svakodnevnice i iz uredske gužve učesnici su iskoristili da grade kvalitetne poslovne odnose, osvježe ideje, ali prije svega da spoznaju i nauče o internet trgovini i tajnama uspješne prodaje.

Konferenciju su organizovale Poslovne novine, u partnerstvu sa bonitetnom agencijom LRC BIS, LRC Grupacijom, NLB Bankom d.d. Sarajevo, Vanjskotrgovinskom komorom BiH, Porsche BH d.o.o. Sarajevo i kompanijom Halcom.

Riječima dobrodošlice Emil Kučković, direktor Poslovnih novina i član Uprave LRC Grupacije rekavši da je projekat „Brzorastuće kompanije u BiH i regiji zasnovan na egzaktnim finansijskim pokazateljima i kao takav objektivan i relevantan. Već dugi niz godina najveća i najstarija bonitetna agencija u Bosni i Hercegovini, LRC Business Intelligence System (LRC BIS), izvor je sveobuhvatnih i kredibilnih poslovnih informacija na kojima Poslovne novine baziraju sve svoje projekte.“

Alena Ahmetspahić – Fočo, direktorica Projekta Brzorastuće kompanije u BiH, naglasila je da Poslovne novine ove godine obilježavaju 50 godina postojanja i pouzdan su partner biznis zajednici. Ekskluzivno na konferenciji istaknula je važnost jubileja za Poslovne novine, kazavši „ S vrhova planina, projektom 100 najvećih u BiH” selimo se na jug, gdje ćemo organizovati trodnevnu konferenciju u potpuno drugačijem stilu. U Međugorju nas očekuje zaista spektakl uz preko 1000 privrednika, koncertom Vanne, predstavom „Đurologija” i vinskom turom zaokružit ćemo projekat”.

Kako najbolje i najsigurnije koristiti internet trgovinu kao vrstu prodajnog kanala? Kako je to regulisano zakonski BiH i još mnogo toga zanimljivog i korisnog moglo se čuti na panelu „Internet trgovina u BiH” prvog dana konferencije.

Branka Gačina, direktorica Sektora za digitalno bankarstvo NLB Banka d. d. Sarajevo ponudila je prisutnima konkretne odgovore iz oblasti digitalnog bankarstva. Dotakla se karakteristika, prednosti ali i mana online poslovanja te je predstavila NLB E-commerce uslugu.

Najbolje u cijeloj priči jeste što je NLB Banka zajedno sa partnerima ponudila svim prisutnim besplatnu E-commerce podršku.

Maida Mehmedagić, direktorica poslovnog razvoja kompanije Visa CEMEA za region jugoistočne Evrope, osvrnula se na postojeće globalne trendove u elektronskom plaćanju te koliko je pandemija uticala na navike potrošača u BiH.

U kojem je stadiju razvoja e-commerce u BiH u odnosu na regiju zapadnog Balkana, govorila je Alma Ahmić, direktorica Asocijacije za internet trgovinu „eComm”. Pažnju je posvetila segmentima koji sputavaju razvoj e-commerc usluga u našoj zemlji.

Direktor kompanije Misija Sarajevo Dino Hajrić, tokom izlaganja bazirao se na razvoj vlastitog web shopa, unaprjeđenju online prodaje i mnogim drugim konkretnim primjerima.

Nakon toga uslijedio je i drugi panel koji je bio tek uvertira za drugi dan konferencije i MasterClass „Tajne uspješne prodaje“ na kojem su vrhunski predavači iz regiona i BiH odgovorili na vječita pitanja i dileme: Kako ojačati prodajni mindset i oduprijeti se svakodnevici? Kako usvojiti konkretna znanja koja će nas izdvojiti iz mase? Kako prosječnog prodavača i komunikatora učiniti vrhunskim? Postoje li tajne ili tajne nema nigdje?

Govoreći o strateškim promjenama u prodaji koje donosi digitalna era Darko Mirković, CEO Alterna International d. o. o. Beograd, naglasio je da digitalna transformacija zahtijeva sveobuhvatni pristup promjeni, jer se nisu promijenili samo procesi i alati u kompanijama već i način na koji klijent razmišlja i donosi odluke o kupovini naših proizvoda i usluga.

O iskustvima na našem tržištu govorio je Armin Mulović, Brand manager Porsche za BiH, te istakao važnost kontinuiteta jačanja brenda i imidža.

Da vrhunski prodavač ne pomaže samo svojoj već i kupčevoj organizaciji zaključak je izlaganja Vedrana Sorića, vlasnika konsultatntske firme Sorbel Group, koji je otkrio tri prodajne tajne.

O franšiznom poslovanju, greškama i pobjedama, govorio je Andrija Čolak, Founder and CEO at Surf'n'Fries takozvani „tata” franšiznog poslovanja, istakavši:

„Ne smijete imati barijere u glavi i vidjeti svijet kao jedno tržište koje ima zamišljene granice i ništa drugo. Morate biti dovoljno dobri u tome šta radite i sviđati se drugima dovoljno da žele biti dio vaše priče. I morate igrati maksimalno fer igru, jer je poslovanje, pogotovo kroz franšizu, maraton koji traje jako dugo i nije od danas do sutra.”

Jahorina je tokom ove dvodnevne konferencije isijavala pravu prodajnu energiju predstavnika uspješnih kompanija koji su razotkrili misteriju uspješne prodaje i iskoristili priliku da se poslovno uvežu i osvježe poslovne ideje.

Ovo je bila izvrsna prilika i da se istaknu brzorastuće kompanije te da im se uruče certifikati koji potvrđuju njihovu visoku složenu stopu godišnjeg rasta (Compound annual growth rate – CAGR).

Priznanje „Rising star“ uručeno je direktorima kompanija: Sicon Sas d.o.o. Tuzla i X Express brza pošta d.o.o. Tuzla.

A certifkat koji potrđuje brzi rast otišao je za kompanije: Mistral Technologies d.o.o. Sarajevo, Authority Partners d.o.o. Sarajevo, Infosys d.o.o. Bosanska Krupa, PZ Dedina d.o.o. Derventa, B Pharm d.o.o. Bihać, Schenker d.o.o. Sarajevo, QSD d.o.o. Mostar, Gebruder Weiss d.o.o. Sarajevo i DESKinžinjering d.o.o. Banja Luka.

U sklopu projekta Pouzdanost priznanje su dobili direktori kompanija: Digital Media Consulting d.o.o. Banja Luka, Naklada Mate d.o.o. Neum.

Online sfera postala je način života u mnogim segmentima i iziskuje kontinuirano praćenje trendova i noviteta. Panelisti su posebno naglasili važnost prilagođavanja tržištu rada. Budućnost je u digitalizaciji te što prije počnemo, tim ćemo lakše pratiti trendove.

Bogatstvo se zapravo ogleda u mreži kontakata koju imamo na tržištu rada koje svakodnevno postavlja nove trendove i standarde.

Sve potiče iz uma te projekcijom možemo privući velike stvari. “Vjeruj i uradi” poruka je konferencije.