Senka Čimpo: Dilema savremene žene – porodica vs. karijera

Je li moguće uskladiti oboje? Kako porodica može biti podrška u karijeri? Šta može biti od pomoći u postavljanju prioriteta?

Senka Čimpo, psihologinja i psihoterapeutkinja

SENKA CIMPO NOVA SLIKA

Gotovo nezaobilazna tema svake savremene žene jeste balansiranje između porodičnog i poslovnog života, pogotovo ako porodični život uključuje i djecu. I jedan i drugi su značajni, ispunjavaju nas na svoj način i donose nam zadovoljstvo. Izazov usklađivanja jednog i drugog je veliki. Da li to znači da od nečega moramo odustati? Ne u potpunosti, ali u nekoj mjeri i nekom periodu možda da. Šta je važno da imate na umu? Ne postoje ’krivi’ i ’pravi’ odgovori i izbori koje pravite mogu se mijenjati kroz periode vaše karijere i različita razdoblja vašeg porodičnog života. Ponekad se balansiranje može činiti preteškim, ali postoje stvari koje vam mogu biti od pomoći u tome.

Kako nekim poslovnim ženama uspijeva da zaista postignu balans između karijere i porodičnig života? Pokazalo se kako uspješni roditelji zapravo znaju šta je to od čega trebaju odustati na ovom putu. To je prije svega odustajanje od ponosa da se zatraži pomoć, uvjerenja da vrijeme uvijek podjednako moraju podijeliti na posao i porodicu, ideje da trebaju zapostaviti sami sebe, želje da svoju djecu učine sretnom u svakom trenutku, te osjećaja krivice zbog toga što su posvećeni i karijeri, a ne samo porodičnom životu.

Jedno od istraživanja pokazuje kako više od 50% zaposlenih navodi da zahtjevi posla interferiraju s njihovim privatnim obavezama, te da 43% zaposlenih kaže da njihove porodične obaveze interferiraju s radnim učinkom. Također, brojna istraživanja pokazuju kako poslovne žene najčešće trebaju podršku u fleksibilnim uslovima rada, a onda kada to nije moguće ključna je podrška članova porodice. Ono što je također važno i podržavajuće jeste planiranje vremena tako da vrijeme koje imate na raspolaganju posvetite potpuno i kvalitetno baš tome što radite u trenutku. To da znači da dok ste u svom poslovnom okruženju nastojite, bez osjećaja krivice zbog vremena koje ne provodite sa porodicom, iskazati svoje potencijale i usmjeriti se ka postignućima i karijernim ciljevima. To također znači da vrijeme tokom dana, koliko god se činilo kratko, koje imate priliku biti sa svojom porodicom, iskoristite na zajedničke aktivnosti koje volite. To ne moraju biti posebne aktivnosti i izlasci, nego svakodnevne stvari u kojima uživate kao što su zajednički obroci, omiljene igre, aktivnosti u kojima se smijete i zabavljate zajedno. Ne zaboravite sve ’obične’ stvari, svoje porodične rituale, uživanje u periodima opuštanja, vrijeme uspavljivanja, priče za laku noć, zajedničko gledanje filmova, šoljicu kafe ili čaja i slično. Ne zaboravite ono što vas povezuje s partnerom i pored aktivnosti s djecom, posvetite vrijeme i trenucima koji su namijenjeni samo vama kao partnerima. Od pomoći također može biti i kratki vremenski odmak između poslovnih i porodičnih obaveza – šetnja ili vožnja biciklom do kuće, tuširanje ili vježbanje – bilo šta što vam neće oduzeti previše vremena, a omogućit će vam da poslovni ritam i obaveze za taj dan ostanu iza vas.

Naravno, ne zaboravite da osluškuete svoje potrebe i postavljate ciljeve u skladu s njima. Tako dajte sebi za pravo da u nekom periodu uložite dvostruke napore ili pak odlučite posvetiti se samo karijeri s odlaganjem porodičnih ciljeva ili ograničite svoje poslovne angažmane radi posvećivanja članovima svoje porodice. Nekada će vaša porodica trebati više pažnje, dok ćete u nekim periodima morati uložiti više energije i napora u karijeu. Ključ je u fleksibilnosti. Život nije statičan te ćete se neprestano nalaziti u periodima različitih izazova, prioriteta i disbalansa. Značajno je da u periodima većih izazova i napora sebi osigurate usmjerenost i neophodnu podršku, a da u periodima uspostavljene ravnoteže budete svjesni vremena koje imate na raspolaganju, vrijednosti i rezultata svojih napora. Uspostaviti balans između poslovnog i porodičnog života je veliki izazov, ali ne zaboravite da i najmanje promjene mogu proizvesti snažan utjecaj.

(Zdravi portal)