Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi – Daruj krv spasi život!

0
138

Širom svijeta 14.06. obilježava se kao Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi. Struktura Crvenog križa Federacije BiH, samo u prethodnoj godini organizirala je više od 630 akcija, a prikupljeno je više od 25.000 jedinica krvi.  

Ovaj datum obilježava se u cilju podizanja svijesti o potrebi za sigurnom krvlju i krvnim proizvodima, ali i kako bi se naglasio značajan doprinos dobrovoljnih i neplaćenih davalaca krvi u spašavanju života.

Struktura Crvenog križa Federacije BiH, samo u prethodnoj godini organizirala je više od 630akcija, a prikupljeno je više od 25.000 jedinica krvi.

  • Ovom prilikom zahvaljujem se svim dobrovoljnim davaocima krvi koji su se u prethodnom periodu odlučili za ovaj humani čin, a posebno onim koji su to odlučili učiniti  po prvi put, a takvih je tokom 2021. godine bilo više od 2.200 na akcijama Crvenog križa. Pozivamo vas da nastavite širiti humane vrijednosti i da zajedno razvijamo mrežu dobrovoljnih davalaca krvi jer, nažalost svakog dana neko ovisi o nama. Darujte krv, jednostavno je, sigurno i nekome može spasiti život – poručio je je generalni sekretar Crvenog križa Federacije BiH Namik Hodžić. 

Inače, Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi ove godine obilježavamo pod motom – „Darivanje krvi je čin solidarnosti. Pridružite se naporima i spasite živote”, a cilj je skrenuti pažnju na ulogu koju darivanje krvi ima u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica.

Promocija i popularizacija dobrovoljnog, a ne ciljanog davalaštva jedna su od osnovnih zadaća kojim Crveni križ nastoji osigurati dovoljne količine krvi. S tim u vezi tokom cijele sedmice, širom Federacije bit će organizirane akcije darivanja krvi. Tako se danas, organizira akcija u Sarajevu, Bihaću, Mostaru, Cazinu, a već dan nakon krv možete darovati u Tuzli, Orašju i brojnim drugim gradovima.

Crveni križ sa svojom strukturom teži ka osnaživanju programa promocije, animacije i motivacije u oblasti dobrovoljnog darivanja krvi, a posebno nakon pandemije COVID-19, koja je sa sobom donijela niz izazova i na ovom polju. Ovim putem pozivamo sve one koji mogu da daruju krv da to i učine jer ne trebamo dozvoliti da pacijenti čekaju na krv, krv mora čekati pacijenta.