U ZENICI ODRŽANE 20. SPORTSKE IGRE PARAPLEGIČARA I OBOLJELIH OD DJEČIJE PARALIZE

Na Atletskom stadionu „Kamberovića polje“ u Zenici, od 20. do 22. juna, održano je Međunarodno otvoreno prvenstvo i 20. jubilarne sportske igre za paraplegičare i osobe s dječijom paralizom. Više od 100 takmičara se natjecalo u osam različitih disciplina, a osim Bosne i Hercegovine, učestvovali su takmičari iz Srbije, Crne Gore i Slovenije. Organizator ovog događaja bio je Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH, uz podršku lokalnog Udruženja paraplegičara i osboljelih od dječije paralize Zenica.

0
41

Igre su otvorene svečanim defileom svih učesnika, a koji je predvođen Novotravničkim mažoretkinjama, karatistima klubova „Čelik“ i „Perfekt“, te uz učešće mališana iz zeničkih predškolskih ustanova „San“ i „Zvijezda“. Prisutnima su se obratili dr. Mirsad Muftić, u ime organizatora koji je takmičarima poručio da se trebaju natjecati sa samima sobom te im poželio dobre sportske rezultate.

Dobrica Jonjić, pomoćnik Federalnog ministra rada i socijalne politike FBiH je pozdravio prisutne u ime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, te naglasio kako duga tradicija Igara pokazuje važnost sporta za osobe sa invaliditetom.
Prisutne je pozdravio i ministar rada i socijalne politike ZDK, dok je igre otvorenima proglasio Premijer Zeničko-dobojskog kantona g. Nezir Pivić poželivši učesnicima puno uspjeha u takmičenjima.

Iako su vremenski uslovi bili nepovoljni, zenički stadion Kamberovića polje i hotel Zenica bili su poprište entuzijazma, osmijeha i borbenosti takmičara koji su odmjerili snage u trkama u kolicima na 100 i 200 metara, bacačkim disciplinama – kugla, disk, koplje i čunj, te u šahu.

U muškoj kategoriji 1. mjesto je pripalo ekipi SBK, drugo USK, dok je trećeplasirana ekipa iz Crne Gore. U ženskoj kategoriji prvo mjesto je osvojila ekipa ZDK, drugo BPK, a treće KS. Prva u šahu je ekipa ZDK, druga ekipa RS-a, dok je treći bio tim SBK.

Ukupno gledano po broju medalja i postignuća, prvo mjesto je osvojila ekipa Zeničko-dobojskog kantona, druga je ekipa Srednjo-bosanskog kantona, a treća je ekipa Unsko-sanskog kantona. Najbolji pojedinac, sa najvećim brojem osvojenih medalja je Nedžad Pirić, a najtrofejnija od žena je Sajjra Poljo.

Albert Dodik, rukovodilac Saveza je istakao: „Iako su ove godine bile jubilarne, 20. Sportske igre paraplegičara, bilo ih je veoma izazovno organizirati. Pored problema pristupačnosti, tu je i povećanje cijena smještaja stoga je podrška domaćih institucija, društveno odgovornih kompanija i medijskih pokrovitelja od izuzetnog značaja za realizaciju ovog događaja. Zahvaljujemo se pokrovitelju Igara – Federalnom ministarstvu kulture i sporta, partneru igara kompaniji BH Telecom, medijskim pokroviteljima Federalnoj televiziji, Radiju Stari grad te Oslobođenju. Jedina općina koja je ove godine podržala Igre je Općina Novo Sarajevo, a zahvaljujemo se i našim prijateljima agenciji Studio 387, te portalima: savjetnici.ba, dobardan.ba, zdraviportal.ba i poduzetnica.ba.“

Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH je 2023. godine proslavio 45 godina postojanja. Danas okuplja 14 udruženja – članica iz različitih dijelova Federacije: Cazin, Doboj-Jug, Goražde, Jajce, Livno, Lukavac, Mostar, Sanski Most, Sarajevo, Travnik, Tuzla, Velika Kladuša i Zenica, te broji oko 1200 članova.