Vrhunski eksperti iz svijeta medicine dolaze na 13. Dane BHAAAS u BiH

0
134

Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka (BHAAAS) i ove godine organizira veliki naučni događaj pod nazivom „Dani BHAAAS u BiH“. Tako će jedna od najvećih i najznačajnijih organizacija akademske dijaspore Bosne i Hercegovine, od 23. do 26. juna u Sarajevu ugostiti neka od najvećih svjetskih imena iz različitih naučnih disciplina na –  “13. Danima BHAAAS u BiH”.

Medicinska sekcija organizovat će 17 različitih simpozijuma, te četiri specijalna događaja. Tako će iz oblasti primarne medicine ovogodišnji fokus biti na implementaciji reforme, kao i na unapređenju Sistema PZZ u BiH.

Iz oblasti onkologije, hematologije i patologije predstavit će vrhunski stručnjaci – predavači iz vodećih klinika SAD-a (Kleveland klinike, Duke Univerziteta, Mayo klinike i dr. centara).

Kada je u pitanju mentalno zdravlje, ove godine će po prvi put biti održan “Simpozijum za zdravlje djece i adolescenata”, a bavi se koordiniranim djelovanjem, usmjerenom ka porodici i djetetu, posebno u doba pandemije COVID-19.

Simpozijum fizikalne medicine i rehabilitacije ove godine ugostit će predavače, stručnjake iz Kanade, UAE, BiH, te regiona, a planirana je i panel diskusija gdje će učesnici biti bh. paraolimpijci, uz ZOOM komunikaciju sa stručnjacima ove oblasti iz Kanade.

Unutar Internacionalnog simpozijuma neurologije, teme obuhvataju cerebrovaskularne bolesti i demijelinizirajuća oboljenja, a planirana je i sesija za mlade neurologe sa kratkim prikazima slučajeva.

Tema simpozijuma dermatovenerologije uz vrhunske predavače je jedna od “gorućih” u ovoj grani medicine, dok će pedijatrijski simpozijum akcenat staviti na teme Covid-19 kod djece, autizam, te bolesti jetre.

Također najavljuju se zanimljiva predavanja i na oftalmološkim simpozijumima. Tako će se iz ove oblasti medicine organizirati prvi “PHACO Wet Lab” sa basic i advanced školom katarakte u BiH. Treneri i edukatori ovog događaja su vrhunski hirurzi prednjeg segmenta oka iz BiH i regiona.