Wizz Air i Airbus uspostavili saradnju u oblasti aviona na vodik

121
  • Kompanije će sarađivati na operativnim i infrastrukturnim mogućnostima aviona na vodik
  • Saradnja potvrđuje ambicioznu posvećenost Wizz Aira održivosti

Wizz Air, evropska najbrže rastuća i najodrživija evropska ultraniskotarifna aviokompanija, potpisala je Memorandum o razumijevanju (MoU) sa Airbusom kako bi istražila potencijal aviona na vodik.

Saradnja znači da će Wizz Air analizirati potencijal za visoko efikasne, ultra jeftine operacije na vodik. To će Wizzu pružiti mnogo dublje razumijevanje o tome kako bi upravljanje avionom sa nultom emisijom vodika moglo pozitivno utjecati na budući poslovni model aviokompanije.

Cilj ovog memoranduma je da se identifikuju i operativne i infrastrukturne mogućnosti i izazovi aviona na vodik. Strane će sarađivati kako bi razvile duboko razumijevanje:

  • Evolucije globalnog vodikovog ekosistema iz perspektive društva, regulative, cijene energije i infrastrukture i
  • Utjecaja aviona na vodik na flotu, operacije i infrastrukturu Wizz Aira, uključujući mrežu, raspored, aviobaze i aerodrome, uzimajući u obzir specifične karakteristike aviona, kao što su domet i dopuna goriva.

Johan Eidhagen, direktor ljudskih resursa i ESG-a u Wizz Airu, je istakao: “U Wizz Airu ostajemo ambiciozni sa našom strategijom rasta i posvećeni viziji da putovanja budu pristupačna za sve, dok istovremeno pružamo sjajno korisničko iskustvo u jednoj od najmlađih i najzelenijih flota u Evropi. Vjerujemo da se rast i održivost međusobno ne isključuju, s vodećim novim tehnologijama koje utiru put održivijem aviosaobraćaju. Ovaj značajni sporazum sa Airbusom će unaprijediti održivost avijacije širom svijeta kroz razvoj ultraefikasnih operacija i poslovnih modela budućnosti. Apsolutno smo oduševljeni i radujemo se početku naše saradnje.”

Glenn Llewellyn, potpredsjednik odjela za avione s nultom emisijom u Airbusu,  poručio je: “Rad sa našim klijentima je od ključnog značaja za razvoj klimatski neutralnog aviona sa nultim emisijama do 2035. godine. Veoma nam je drago što sarađujemo sa Wizz Airom u segmentu aviona na vodik i razvoju ekosistema ove vrste u avijaciji. Razumijevanje performansi flote i mreže aviokompanija nam omogućava da bolje definišemo arhitektonske karakteristike budućeg ZEROe aviona, kao i utjecaj na aerodrome, podršku na zemlji i mrežu ruta.”

Memorandum o razumijevanju s Airbusom temelji se na poziciji Wizz Aira kao ekološki najefikasnijeg izbora za avioputovanja i kampanje održivosti aviokompanije “Fly the Greenest”, koja podstiče putnike da donesu ispravnu odluku kada se odluče za let. Kampanja služi podizanju svijesti o radu jedne od najmlađih i najefikasnijih flota na svijetu. Wizz radi na najnižoj emisiji CO2 po putničkom kilometru, a kada bi svaka aviokompanija bila efikasna kao Wizz Air, evropske emisije CO2 iz avijacije smanjile bi se za 34%.

U novembru 2021. Wizz Air je potpisao ugovor sa Airbusom o kupovini još 102 aviona A321, uključujući 75 A321neo i 27 Airbus A321XLR. Narudžba je dobila saglasnost dioničara na vanrednoj skupštini dioničara održanoj 22. februara 2022. godine. Uz novu narudžbu, Wizz Air čeka na isporuku i 34 aviona A320neo, 240 A321neo i 47 A321XLR, plus dodatnu narudžbu za 15 A321neo i prava na kupovinu 75 A321neo. To predstavlja ukupno 411 aviona.

O Wizz Airu    

Wizz Air, najodrživija evropska niskotarifna aviokompanija sa najvećom stopom rasta, ima flotu od 153 aviona tipa Airbus A320 i A321. Tim posvećenih profesionalaca u oblasti vazduhoplovstva nudi kvalitetnu uslugu po veoma niskim cijenama karata, što je Wizz Air učinilo omiljenim izborom 27,1 miliona putnika zaključno sa 31. martom 2022. godine. Wizz Air je član Londonske berze pod oznakom WIZZ. Kompanija je nedavno ušla među deset najsigurnijih aviokompanija na svijetu po izboru airlineratings.com, jedine svjetske rejting agencije u oblasti sigurnosti i proizvoda i osvojila Nagradu za najbolju aviokompaniju u 2020. godini koju dodjeljuje ATW i koja predstavlja najveće priznanje za jednu aviokompaniju ili pojedinca.