Brže do zaposlenja uz „Job Lab“ radionice Telemach fondacije

Radionicom u Travniku, započeo je novi ciklus tradicionalnog edukacijskog programa „Job Lab – Vještine za budućnost“ namijenjenog srednjoškolcima u Bosni i Hercegovini. Program organizuju Telemach BH i Telemach fondacija, u saradnji sa Inkubatorom društvenih inovacija „Munja“. Povećanje svijesti o vlastitim potencijalima, ali i sticanje znanja i vještina koje im omogućavaju veće šanse za zapošljavanje ciljevi su ovogodišnjih „Job Lab“ radionica koje će se od aprila do oktobra održati u 10 gradova u Bosni i Hercegovini. Na ukupno 14 radionica i dvije studijske posjete više od 500 srednjoškolaca će učiti kako biti konkurentniji na tržištu rada budućnosti, a njihovi profesori kako im pomoći u savladavanju ovih vještina.

„Kada je u pitanju edukacija, naš fokus je na obrazovnim programima i inicijativama koji omogućavaju mladima da iskoriste maksimum svojih potencijala. Želimo ovim projektom pokazati mladima da ne moraju ići u inostranstvo da nađu adekvatan posao, već da ga usavršavanjem svojih vještina mogu pronaći u Bosni i Hercegovini“, istakla je Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije, te dodala da su prošlogodišnji rezultati bili motiv da i ove godine nastave u istom smjeru.

„Kvalitetno usmjerenje razvoja karijere ima dugoročne efekte kako za pojedince, tako i za društvo u cjelini. Vjerujemo da su „Job Lab“ radionice značajan podsticaj karijernog razvoja jer kroz njih srednjoškolcima pokazujemo da mogu raditi zanimljive i dobro plaćene poslove i u Bosni i Hercegovini“, izjavila je Melisa Selak, projektna koordinatorica Inkubatora društvenih inovacija Munja.

Program je prošle godine obuhvatio 428 učenika iz 58 gradova, te 115 škola. Ukupno 20 najaktivnijih srednjoškolaca nagrađeno je studijskom posjetom kompaniji Telemach BH, gdje su se praktično upoznali sa radnim okruženjem i načinom funkcionisanja kompanije, ali i dobili vrlo korisne praktične savjete iskusnih menadžera iz ove kompanije.
Na linku TELEMACH Job Lab – YouTube možete pogledati video prilog sa prošlogodišnje radionice „Job Lab“.